De financiële dienst van de gemeente weigert auteurs te betalen die geen BTW-nummer hebben.

Men zegt dat dit  alleen kan via de vrijwillgersvergoeding (max 114 €) . Als de auteur meer vraagt kan dit volgens hen niet uitbetaald worden.

 

graag dringende reakties hoe dit in andere gemeentes gaan. 

Weergaven: 530

Berichten in deze discussie

Voor auteurs die geen btw-nummer hebben, dienen we hier het rijksregisternummer op de factuur te vermelden en dan zijn er geen problemen... in Malle toch niet :-)

 

Dag Lutgarde,

Zelfs zonder btw-nummer kan men een factuur opstellen. Immers, niet alle zelfstandigen zijn btw-plichtig (oa. opleiders, auteurs, ...). Los daarvan kan iedereen een wettelijke kostennota opstellen. 

Uiteraard staat daar tegenover de gemeentelijke autonomie om regels op te stellen voor hun overeenkomsten. Maar dit lijkt me wel een zéér rare regel.

 
Uw gemeente is volgens mij niet goed geïnformeerd. Particulieren die niet in het bezit zijn van een BTW-nummer kunnen altijd een kostenstaat opmaken waarin opgenomen is welke vergoeding verschuldigd is voor een geleverde prestatie. Ze hoeven hierbij geen BTW in rekening te brengen. Dat document kan de gemeente gebruiken als verantwoordingsstuk voor haar boekhouding en voor de belastingaangifte. De auteur moet uiteraard op zijn beurt deze inkomsten apart opgeven in zijn belastingsaangifte.
Het bedrag aan inkomsten die een auteur op dergelijke manier mag verwerven is beperkt. Ik ken het maximum-bedrag niet uit het hoofd, maar dat staat zeker ergens vermeld op de website van de FOD Financiën.
Als het totaal bedrag aan inkomsten op jaarbasis overschreden wordt, moet de auteur aan een aantal verplichtingen voldoen, zoals sociale zekerheid, btw, belastingen, ...
Een andere oplossing is dat de auteur aansluit bij een organisatie zoals SMART vzw die de prestaties voor de auteur factureert bij de gemeente, en op haar beurt de auteur uitbetaalt.
Meer info www.smart.be
Relinde Raeymaekers / Muntpunt 
 

Ook in Ham geen probleem. Wij werken soms met auteurs die een factuur met BTW-nr indienen. Soms met gewone onkostennota's.

Het zou maar al te gek worden als je auteurs zou moeten selecteren op basis van het wel of niet hebben van een BTW-nr. Je selecteert auteurs op basis van je geloof in hun boeken.

Maar of gemeenteontvangers dat willen inzien?

Er zit nog een vervelend kantje aan de denkwijze van je ontvanger.

Met de vrijwilligersvergoeding mag de auteur maximum € 114 vragen. Maar om subsidies van het VFvdL te kunnen ontvangen, moet hij minstens € 130 vragen. Je zou dus nooit gebruik kunnen maken van subsidies.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden