Beste bibliothecarissen en bibliotheekmedewerkers,
 
Twee weken geleden stuurden we jullie een bevraging rond zomerlezen. We kregen daarop een zeer grote en snelle respons: maar liefst 150 bibprofessionals gaven zeer bruikbare input. Dank jullie wel! 

Aangezien meer dan 95% van de respondenten aangaf te willen meedoen met een eventuele overkoepelende zomerleesactie, hebben we een laagdrempelige en instapklare actie op poten gezet. We zijn volop bezig met de uitwerking ervan, maar lichten het concept al even aan jullie toe en horen meteen ook graag of jullie meedoen. Om praktische redenen gaan we werken met registratie. Voor 8 juni willen we zicht hebben op het aantal deelnemende bibliotheken, zodat we onze voorbereidingen, de communicatie en het drukwerk optimaal kunnen afstemmen op jullie behoeften. Zin om mee te doen? Dan vul je gewoon even het formulier in. Maar lees vooral eerst even mee...

BESTEMMING: BIB!

Vele kinderen en jongeren gaan deze zomer een staycation tegemoet. Maar niet getreurd, de bib wordt dé nieuwe reisbestemming. Ga mee op reis in zes verhalen en win een mooie prijs. Want reizen in je hoofd is toch veel beter dan een dure trip? Bestemming: bib!

Het concept

Kinderen en jongeren tussen 3 en 18 jaar kunnen bij de bibliotheek een reispas afhalen met zes originele bestemmingen, die elk voor een genre staan: historische boeken, dierenverhalen, strips… Ze worden uitgedaagd om deze zomer dus zes boeken te lezen. Voor elk gelezen boek krijgen ze een stempel in hun reispaspoort.

Aan het einde van de zomer worden alle reispassen verzameld in de bibliotheek en opgestuurd naar Iedereen Leest. Wij doen een grote loting en voorzien een mooie prijzenpot.


Promotie en communicatie


Iedereen Leest zal een aantal promotiemiddelen voorzien, zowel voor sociale media als voor print. We voorzien alles digitaal, zodat je zelf kan afdrukken. Daarnaast polsen we graag bij jullie of jullie het nodig vinden dat wij drukwerk voorzien. Zo kunnen we vooraf goed de aantallen inschatten. Dat is belangrijk voor ons, temeer omdat dit een ongeplande campagne is én het snel moet gaan om jullie tijdig van alles te voorzien.

  • AMBASSADEUR: Iedereen Leest zal een bekende lezer strikken om deze campagne te ondersteunen. Hij/zij zal in een filmpje de kinderen en jongeren aanspreken en oproepen om mee te doen en zal op het einde ook de winnaar(s) loten.
  • AFFICHE EN CAMPAGNEBEELD: Iedereen Leest maakt een affiche met een zomers beeld om de campagne onder de aandacht te brengen. Digitaal of gedrukt? Dat horen we graag van jullie. Visueel zal de campagne gelinkt worden aan de vernieuwde Boekenzoeker. We gaan voor eenzelfde stijl en kleuren. Illustratrice Eleni Debo werkt op dit moment aan een nieuw zomers beeld. Het belooft mooi te worden!
  • REISPAS: Iedereen Leest maakt een mooie reispas met de zes bestemmingen. Ook hier horen we graag of jullie liefst zelf afdrukken of liever drukwerk bestellen (tegen betaling). 
  • BLADWIJZER: We polsen graag naar jullie interesse om een extra bladwijzer te maken (met verwijzing naar Boekenzoeker). Die kan gebruikt worden ter promotie van de campagne, of kan als presentje meegegeven worden wanneer kinderen hun reispas indienen.
  • BOEKENTIPS: Voor boekentips bij de verschillende genres verwijzen we door naar Boekenzoeker.be. We zullen op de website lijsten per genre voorzien met inspiratie voor verschillende leeftijdsgroepen. De boekentips zullen we ook via sociale media verspreiden. En uiteraard worden de deelnemers aangemoedigd om van thuis uit of in de bib zelf op zoek te gaan naar geschikte boekentips.


Doelgroep

We focussen voor deze campagne op kinderen en jongeren tussen 3 en 18 jaar. De genres zullen breed genoeg zijn om voor elke leeftijd een geschikt boek te vinden. Uiteraard kan er voor deze actie samengewerkt worden met lokale organisaties - speelpleinwerkingen, zomerscholen, jeugdbewegingen… - om zo ook nieuwe doelgroepen aan te spreken.


Inspiratiegids voor bibs

Iedereen Leest voorziet zo snel mogelijk een inspiratiegids voor bibliotheken waarin we de actie verder toelichten en waarin we inspiratie bieden om de actie creatief in te vullen of uit te breiden. In de gids zal je ook links vinden naar de lijsten met boekentips. Die kan je gebruiken om kinderen te begeleiden in hun zoektocht naar boeken binnen de genres. Daarnaast geven we ook nog extra praktijkvoorbeelden om bijkomende acties rond zomerlezen te organiseren.


Timing

  • We horen graag ten laatste op 8 JUNI of jullie bibliotheek wil instappen. Je deelname bevestigen doe je door het formulier in te vullen (zie verder).
  • We zorgen ervoor dat alle materialen beschikbaar zijn in de tweede helft van juni, zodat iedere bib VANAF 1 JULI kan starten met de campagne.
  • Op 31 AUGUSTUS ronden we de actie af. De week nadien worden alle reispassen bij Iedereen Leest verwacht (opsturen per post). Op 11 SEPTEMBER willen we graag de winnaars bekendmaken.


Overtuigd?

Gelieve dan voor 8 juni dit formulier in te vullen. Wie geen formulier bezorgt, kan achteraf niet meer instappen. Het is dus nu of nooit! In dit formulier vragen we ook om aan te geven of je graag drukwerk per post ontvangt en aan hoeveel exemplaren je denkt. De definitieve bestelling plaats je later nog via onze webshop.

Samen op naar een inspirerende leeszomer!

Het team van Iedereen Leest

P.S.: ontvang je graag als eerste al ons nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief voor bibliotheken!

Weergaven: 351

© 2020   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden