Beste,

 

wij zijn als bib momenteel bezig met een grote opkuis/afvoer in onze bibliotheek.

Backoffice hebben we een enorme voorraad (oude) boeken liggen voorzien van een 'worden niet uitgeleend'-sticker: naslagwerken, encyclopedieën, omnibussen, etc. 
Boeken die alleen raadpleegbaar zijn binnen de bib dus.

Deze werken liggen niet in de rekken maar staan wel in de catalogus en kunnen opgevraagd door geïnteresseerde bezoekers. Maar deze vraag krijgen we bitter weinig.

Houden jullie bibs dergelijke naslagwerken steevast bij of raden jullie aan om deze (veelal verouderde) encyclopediereeksen geleidelijk aan af te voeren. Of ben je als bib ergens verplicht om deze toch in huis te hebben.

Mvg,
bib tessenderlo

Weergaven: 821

Berichten in deze discussie

Openbare bibliotheken hebben geen bewaaropdracht en de feitelijke informatie die er wordt aangeboden zou recent en up-to-date moeten zijn. In dat opzicht zou ik geen verouderde naslagwerken aanbieden, ook niet in het magazijn. Het risico is immers niet denkbeeldig dat een onoordeelkundige klant de informatie die in deze verouderde werken staat voor waar / actueel aanneemt.

Het aantal klanten dat een historisch of vergelijkend onderzoek zal willen doen naar de stand van de wetenschap in een bepaalde periode is wellicht klein en dit soort klanten zal zich niet in de eerste plaats tot een openbare bibliotheek wenden.

Wil dit dan zeggen dat je verouderde naslagwerken gewoon moet weggooien? Nee, je kunt ze altijd overdragen aan een erfgoedbibliotheek. Erfgoedbibliotheken hebben in dezen wel een bewaaropdracht. Alhoewel men ook daar natuurlijk zal aftoetsen of een werk al dan niet in de collectie past.

In dit opzicht verwijs ik graag naar de Beroepscode voor informatieprofessionals in bibliotheken en documentatiecentra (VVBAD, 2011) waarin wordt gezegd dat de informatieprofessional: ernaar streeft betrouwbare informatie te geven; ervoor zorgt dat de inhoud van de collectie aansluit bij de doelstellingen van de instelling en gericht is op het vervullen van de noden van de gebruikers; een gepaste bestemming zoekt voor materialen die niet in de eigen instelling passen.

Wij hebben dit jaar de overstap gemaakt naar volwassen ZIZO. Daarbij hebben we de keuze gemaakt om geen 'niet uitleenbare' werken meer te hebben. We hebben ze ofwel afgevoerd, indien niet meer relevant/verouderd, ofwel zijn ze uitleenbaar gemaakt. Zo kunnen mensen nu woordenboeken en andere naslagwerken ontlenen. Vroeger mocht dit niet uitleenbaar zijn omdat mensen deze informatie enkel in de bibliotheek konden raadplegen. Nu staat er heel wat informatie online en komt slechts een minderheid vragen achter deze werken.

Indien je werken afvoert kan je ook eens kijken op de website van Bibnet http://www.bibnet.be/portaal/Bibnet/Collectie/Netwerkmagazijn

Daar staan richtlijnen voor het wieden en ook informatie en een stappenplan over het netwerkmagazijn.

Wij hebben onlangs ook de oude encyclopedieën afgevoerd.

Groetjes,

Anne

Bib Rotselaar

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden