De bib van Heist-op-den-Berg heeft al een tijdje geleden haar profiel (persoon) omgezet tot een Facebookpagina.

 

Als nieuwe communicatiemedewerker ben ik hiermee nu bijna dagelijks aan de slag. Ik ben persoonlijk zelf een fervente Facebookgebruiker in het dagelijkse leven, en ik ervaar veel problemen met de pagina (die geen persoon meer is). Enkele voorbeeldjes:

 

  • De pagina lijkt me heel onpersoonlijk en met weinig interactie. Je kan geen fans taggen, niet als bib reageren op fans, je kan ze niet persoonlijk aanspreken met een mailtje, .... Dat is toch helemaal waar Facebook net op draait? Om de interactie en reactie?
  • Ik ondervind dat ik weinig mensen bereik, weinig likes krijg, weinig reacties.
  • De pagina werkt ook helemaal niet naar behoren. Je kan als beheerder van de pagina je persoonlijke vrienden uitnodigen om je pagina te liken. Dat kan je doen door de pagina van de bib te gebruiken als persoon zelf (in mijn geval als Elfi Ceulemans), en dan te klikken op 'Vrienden uitnodigen'. Maar bij navraag blijkt dat als je veel van je vrienden tegelijk uitnodigt, een heel deel dan geen notificatie krijgt om je pagina te liken. Ook kan je dezelfde vrienden dikwijls meteen terug uitnodigen om je pagina te liken, nadat je dat net al gedaan had. Dat lijkt me ook verdacht. In het administratiepanel staat ook een kadertje 'Vrienden uitnodigen', maar daar staan heel dikwijls vrienden in die je pagina al leuk vinden. Ook het 'aantal van je persoonlijke vrienden dat je pagina leuk vindt', klopt totaal niet.

 

Ondervinden jullie dit ook? Ik overweeg om een nieuw Facebookprofiel aan te maken voor de bib, opnieuw als persoon. Met als risico dat ik door Facebook gedwongen word om terug een 'pagina' te worden als ze het ontdekken...

Weergaven: 874

Berichten in deze discussie

Ik denk dat dit vooral moet groeien. En dat het sowieso altijd dezelfde mensen zijn die reageren op je posts. Het is ook zo dat niet elke vind-ik-leuker al je posts ziet op zijn/haar startpagina blijkbaar.
Je bereikt de meeste mensen door een filmpje te posten, dan een foto en dan pas gewone tekst.
Dus als je iets wil melden, ben je beter er altijd een passende foto ofzo bij te posten.

 

 

Je kan normaal wel als bibliotheek reageren op fans maar enkel op de pagina van de bibliotheek dus wanneer je fans iets posten. Dit verander je bovenaan, facebook gebruiken als "bibliotheek ..." . Eenmaal je zo ingelogd bent, kan je bij nieuwsoverzicht de updates van de favorieten (van de bibliotheek) bekijken (niet je fans) en hier eventueel op reageren.

Door te veranderen naar een pagina respecteer je meer de privacy van de gebruikers.

Enkele nadelen van een Bibpagina als persoon (los van het FB-beleid) zijn volgens mij toch :

  • je zal vriendschapsverzoeken moeten bevestigen,
  • je pagina is niet openbaar. M.a.w. al wie niet op facebook ziet heeft geen toegang tot je berichtjes. (Doe maar eens de test : log uit bij facebook en surf naar je eigen fanpagina of de onze www.facebook.com/bibbornem. Je kan perfect al onze berichten lezen en foto-albums bekijken). 
  • je krijgt geen inside statistieken over de leeftijd en geslacht van je volgers,
  • je krijgt geen cijfertjes over hoeveel personen je bereikt hebt met een bepaald bericht. Deze info is wel handig om bv. je berichtjes in te plannen op bepaalde tijdstippen of om meer van dat type bericht te publiceren bv. meer foto's ipv filmpjes. 

Qua taggen kan je proberen stimuleren dat mensen zichzelf taggen. Dit kan je natuurlijk enkel doen bij mensen die met jou persoonlijk bevriend zijn. Beetje een handicap, da's waar. Soms schakel ik collega's in om bepaalde personen te taggen als ik weet dat die wel een FB-connectie hebben met de geportretteerde. Maar 'k moet bekennen op dat vlak toch nog wat schroom te moeten overwinnen. Ook al krijgen die personen automatisch een mailtje dat ze getagd zijn en kunnen ze zelf de tag verwijderen... 't voelt toch een beetje opdringerig aan om iemand zonder hun toestemming te taggen op een openbare pagina. 

Even naar jullie pagina gaan kijken en ik denk dat jullie toch beter bezig zijn dan je zelf denkt. Er zijn likes op de meeste berichtjes en hier en daar reacties. Da's vergelijkbaar met andere bibliotheekpagina's denk ik. Wij hebben een wat meer bezadigd publiek dan bijvoorbeeld de jeugddienst of de sportdienst. Cultureel centra hebben volgens mij hetzelfde gevoel als wij : hoe krijgen we meer reacties? Misschien moeten we een lijstje aanleggen met hot topics ;-)

Wat bij ons recent vrij populair is zijn de google-weetjes en grapjes bv. 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden