Beste bibnet  

situatie : onze overbuur, een regelmatig bibbezoeker kwam onlangs verontwaardigd de bib binnen.  Via zoeken.bibliotheek.be was hij tot de conclusie gekomen dat de dichtst bijzijnde bib waar hij het boek “God in Vlaanderen” kon vinden de bib van Nijlen was. 

Dus in wagen gestapt en boek aldaar gaan ontlenen. .. 

 

(bemerking :we stimuleren mensen om voor hun zoektocht naar bibliotheekmaterialen steeds de meest logische weg te gebruiken: eerst kijken bij Zoeken.bibliotheek.be aangezien via deze zoekomgeving de mogelijkheid van de metadata in OpenVlacc en andere full-text bronnen ten volle wordt geexploiteerd en ze via deze verrijkte catalogus ontdekkingen kunnen doen waar wij met onze prutswebsite natuurlijk niet kunnen van dromen. 

Direct in zijn wagen gestapt om het boek in Nijlen gaan op te halen... 

Was hij nadien er toch wel op uitgekomen dat dit boek ook beschikbaar was in de lokale bib van Boutersem. ( http://bib.boutersem.be/detail.lasso?id=94697  ). 

Wou hij verdorie zijn verplaatsingskosten op ons verhalen :-O

 

Daarom suggestie om jullie website “Zoeken.bibliotheek.be” aan te passen, zodat dit probleem zich in de toekomst niet meer stelt. (Ik heb het al even gratis en vrijblijvend voor jullie uitgewerkt) : http://bib.boutersem.be/zoeken.bibliotheek.be 

De uitwerking is in deze natuurlijk gebaseerd op het ‘lokale’ voor de situatie in Boutersem zelf.  Voor andere gemeentes wiens catalogus niet zichtbaar is op de google map van jullie site moeten jullie natuurlijk redirecten naar betrokkenen hun website.

 

mvg.  en steeds tot u dienst om samen de bibliotheekzichtbaarheid te optimaliseren.

dirk

Weergaven: 310

Berichten in deze discussie

Hoewel wij zelf geen benadeelde partij zijn, vind ik ook dat hier aan de doelstelling van het decreet serieus wordt voorbij gegaan.

Het zou niet mogen uitmaken welk bibliotheeksysteem je gebruikt, uiteindelijk gaat het er toch om dat de gebruiker vindt waar hij naar op zoek is?

In die zin steun ik je, weliswaar karikaturale vergelijking, helemaal: Het kan niet dat met overheidsgeld de ene gebruiker toegankelijker zijn weg zou vinden dan de andere. Het staat zelfs in de grondwet dat iedereen gelijk is. 

Wij zouden vanuit onze sector toch de belangen van deze gebruikers op zijn minst moeten verdedigen.

Je kan het ook zo bekijken: zoals het er nu voor staat worden minstens 1 miljoen mensen in Vlaanderen een vlotte toegang geweigerd terwijl zij er mee voor betalen. 

Ook in Oostende kampen we met hetzelfde probleem. Bibgebruikers worden via de 'zoeken.bibliotheek.be' doorgestuurd naar andere bibliotheek, zelfs als een de bib het dichtst in de buurt een exemplaar in de collectie hebben.

Een klant uit Oostende die op zoek is naar 'Bijzonder druk: mijn boek over ADHD' (informatief jeugdboek - 2008) wordt naar Gent gestuurd.

Moeilijk uit te leggen aan de klant.

Moeilijk te vatten voor de bib en haar medewerkers.

 

Ik hoop dat de 10-jarige ADHD-er die in de regio Oostende woont en dit informatief werkje zoekt voor een thematafel op school 'dankzij'  zoeken.bibliotheek.be bij het exemplaar het dichtst in de buurt terechtkomt.

 

 

In de catalogus van de Oost-Vlaamse bibliotheken worden ook de bibliotheken opgenomen die niet met PBS werken. Bij de titelbeschrijving zie je de lijst van alle bibliotheken die het werk hebben. Bij de bibliotheken die aangesloten zijn op PBS kan je de status zien (uitgeleend of niet), bij de niet-aangesloten bibliotheken kan je doorklikken naar hun catalogus.

Hoe ze dit doen en of het systeem sluitend is weet ik niet maar misschien kan dit een oplossing zijn?

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden