Bib Boutersem heeft een idee uitgewerkt om de iPad in te zetten bij informatiebemiddeling. In het kort komt het hierop neer:
Hoe het concreet in zijn werk gaat kan je in dit Youtube-filmpje zien:
Tags:
Interessante oplossing. En maakt alleszins het afdrukken of overschrijven(!) van referenties overbodig.
Een vraag en een opmerking:
- Hoe gaat het 'exporteren' naar de iPad in zijn werk? Is dat gewoon de URL van de selectielijst die naar de bookmarks van de iPad wordt overgezet?
- Waarom niet ineens de zoekopdracht en de selectie op de iPad uitvoeren? Op die manier kun je de klant makkelijk laten meevolgen wat hij doet, zodat hij het een volgende keer misschien zelf kan doen. Je zou één of meer iPads in 'catalogus-opstelling' in de bib kunnen plaatsen. Klanten kunnen er als vanouds hun zoekopdracht mee doen en dan vervolgens de iPad gewoon meenemen tussen de rekken (of zelfs al wandelend zoekopdrachten doen, of gewoon meer informatie zoeken over reeds gevonden materialen).
Technisch:
- wij hebben een "mirror" van onze catalogus-db op een webruimte staan (die ook gebruikt wordt voor de online catalogus/website van de bib). Bij de export wordt de lijst van barcodes van de geselecteerde materialen naar een db-tabelletje op de webruimte gekopieerd. De iPad toont een dynamische html5-pagina die gaat kijken welke barcodes op dat moment in de selectie-tabel te vinden zijn en toont de overeenkomstige materialen.
Waarom deze manier:
- vele mensen wenden zich voor wat ingewikkeldere vragen toch vaak nog naar de balie (vragen over thema's, eerder dan over een bepaalde titel of auteur)
- feit is ook dat je in onze eigen catalogus zoekopdrachten kunt doen die verfijnder zijn dat wat mogelijk is via de publiekscatalogi. Ook al omdat de bib-medewerker uiteraard de catalogus het beste kent. De selectie door een bib-medewerker is in de praktijk om die reden ook van hogere kwaliteit en met minder ruis, denk ik. (waarmee ik niet wil zeggen dat we niet moeten proberen de klant zo zelfredzaam mogelijk te maken)
- de manier van materialen selecteren die we in voor deze iPad-toepassing in onze catalogus gebruiken is ook anders en selectiever dan die van onze publiekscatalogus. Je kiest je materialen voor de iPad-selectie nl. door ze één voor één aan te klikken, allicht verspreid over verschillende zoekopdrachten/trefwoorden.
Het een sluit het ander uiteraard niet uit. Een catalogus op een publieks-iPad waarop het mogelijk is op eenvoudige wijze en over verschillende zoekopdrachten een "mijn selectie" te maken, en hem dan tussen de rekken kunnen meenemen zou inderdaad mooi zijn.
Wauw!
En het plannetje maakt het helemaal af!
Indrukwekkend! Jullie dynamische plattegrond zou ook in de bibportalen moeten zitten!
geen probleem ... voor een kleine 100.000 euro bouwen we dat daar wel in ;-)
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door