Dan kan een gebruiker vantevoren bekijken of er iets voor hem bijzit.

Weergaven: 280

Berichten in deze discussie

Beste Kees,

Zoals ook op de Startdagen toegelicht staat de lijst van de e-boeken op dit moment los van Open Vlacc / Bibliotheekportalen. Op lange termijn wordt het e-boek aanbod wel gekoppeld in de publiekspresentatie van de catalogus. 

Er zijn hier verschillende redenen voor: 

- De opstartperiode tussen oktober 2013 en nu was te kort om alles aan alles te koppelen.  

- We werken in een pilootjaar.  Het succes moet uitwijzen of er een duurzaam structureel aanbod komt.  Een structurele oplossing voor koppeling van e-boek beschrijving aan de lokale catalogus is voor later.  

- In dit pilootjaar gaat het om een 400-tal titels.  Die gaan zoeken via de OPAC zoekopties heeft weinig zin.

- Op lange termijn is het onhoudbaar om voor elk e-boek een afzonderlijke beschrijving te gaan maken in de catalogi.  Immers er zullen e-boek versies  komen in verschillende formaten (pdf, epub2, epub3, iets nieuws...) voor ELK fysiek boek dat op de markt wordt gebracht.  Er verschijnen ongeveer 30.000 nieuwe titles per jaar.  Als we de verschillende elektronische formaten elk afzonderlijk willen beschrijven, is er aanzienlijk meer werk en onderhoudswerk.  We willen daarom op lange termijn gaan voor een structuur waarbij we de verschillende versies (hardcover, dwarsligger, paperback, luisterboek, e-boek versies...) kunnen koppelen aan één titelbeschrijving die maar één keer moet gemaakt en onderhouden worden.  

- We registreren nu een uniek nummer per titel (workid) in Open Vlacc en dat pikken we op om de beschrijvingen van het fysieke exemplaar over te halen naar de presentatie van het e-boek.  Op korte termijn willen we wel in bibliotheekportalen met een icoon/link bij de relevante titels aanduiden dat die titel ook in e-boek versie beschikbaar is (zoals we nu reeds aanduiden dat het in DBNL aanwezig is). 

- Op een afzonderlijke wegpagina http://e-boeken.bibliotheek.be zal de collectie vanaf volgende week via de browser zichtbaar zijn.  

met vriendelijke groeten,

Johan

Bedankt, Johan.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden