Deze woelige weken strijden bibliotheekorganisaties in Brussel voor een Europees leenrecht voor e-boeken.  Hoewel er binnen het Europees parlement een grote meerderheid het gezond verstand wil laten zegevieren, zou de Europese commissie volgens een gelekt rapport "niet die kant op willen".  In een democratie vereist zoiets een woordje uitleg, dus we kunnen ons binnenkort verwachten aan Europese politici die het agressieve lobbywerk van Boek.be en andere doodgravers van het boekenvak herkauwen. Bibliotheekblad publiceerde alvast een overzichtelijke stand van zaken.

De Deense streamingdienst Mofibo, die ook in Nederland voet aan wal probeert te krijgen, toonde op een inct-congres tot waar de zelfdestructieve boekenlobby ons ondertussen gebracht heeft.  Volgens eerdere aankondigingen zou Mofibo vandaag al operationeel moeten zijn in Nederland.  De Nederlandse uitgevers zijn echter te traag met het aansluiten bij de streamingdienst.  Ondertussen heeft "een flink aantal" uitgevers zich verbonden, maar ze willen álle uitgevers aan boord hebben, want... "anders zijn we niet meer dan een bibliotheek".

Gelukkig is een bibliotheek vandaag veel meer dan een streaming- of uitleendienst voor boeken.  Bibliotheken kunnen ook een mooie toekomst tegemoet gaan, wanneer het boek daar een steeds kleinere rol in zou gaan spelen.  Zonder de uitleenfunctie van bibliotheken zou boeken lezen echter al snel een langzaam uitdovend verschijnsel in de marge van de vrijetijdsbeleving worden.  Wordt binnenkort de succesvolle omslag van literatuur naar kleurboeken de belangrijkste innovatie in boekenland?  Doet de boekenmarkt zichzelf een enkele rit naar de 19de eeuw cadeau?  Of worden alle auteurs, uitgevers en boekhandels op tijd wakker?

Een bibliotheek heeft geen boeken nodig: het boek heeft de bibliotheek nodig!

Weergaven: 279

Berichten in deze discussie

Hear hear !

RSS

© 2019   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden