Ik ben geen typische lezer. Als bibliothecaris is het moeilijk om maandenlang geen boek aan te raken, maar maandenlang geen boek lezen is voor mij niet zo uitzonderlijk. Van tijd tot tijd bijt ik me vast in een auteur of een onderwerp en verslind ik de ene titel na de andere, om daarna weer in een literair zwart gat te vallen.
Graphic novels lees ik op papier, maar alles waar geen mooie plaatjes bijstaan consumeer ik tegenwoordig bij voorkeur op mijn e-reader. Vandaag betekent dit dat ik alles wat ik lees noodgedwongen moet kopen. Daar gaan onze uitleencijfers!
Op Twitter las ik onlangs dit interessant artikel, waaruit ik leerde dat een zekere Mary Parker Follett al in 1925 argumenteerde dat mensen het best zichzelf kunnen managen. Hear! Hear!
Een zoektocht op Archive.org levert een aantal van haar publicaties op die ondertussen in het publieke domein zitten (gratis epubs). Het interessantste lijkt me echter haar bundel “Dynamic administration”, die in 1940 postuum werd uitgegeven. Deze lijkt nog geen publiek domein, hoewel het boek door het Mary Parker Follett Network wordt aangeboden als gratis word-document.
Google biedt van dit oude ‘vergeten’ boek in zijn Play store een propere epub aan waarbij je je geen vragen hoeft te stellen over de legaliteit. Het prijskaartje? 202,87 euro in solden !
Gelukkig heb ik momenteel nog wel andere katten te geselen. Zo ben ik na de Nederlandstalige versie van “Slachthuis Vijf” helemaal into Kurt Vonnegut. In English, want behalve “Slachthuis Vijf” werd tot dusver geen enkele vertaling als e-boek uitgebracht (ook op papier ben je hiervoor grotendeels aangewezen op de vergeelde magazijncollectie van de bib, ibl en/of de tweedehandsmarkt). Het mag al een wonder heten dat “Slachthuis Vijf” legaal verkrijgbaar is als e-boek, wat voor een hele resem vertaalde én Nederlandstalige klassiekers nog steeds niet het geval is (zoek bv. maar eens “Brave new world”, om er maar eentje te noemen).
Gelukkig schrijft Vonnegut bijzonder vlot, wat het alleen maar leuker maakt om hem in zijn moedertong te ontdekken. Ik was zo onder de indruk van “Slachthuis Vijf” dat ik zowaar besloot om zijn 14 romans chronologisch te lijf te gaan. Van zijn dystopische debuut “Player piano” genoot ik nog meer. En een schrijver die in zijn tweede roman “The sirens of Titan” naar de onvermijdelijke opkomst van “The Church of God the Utterly Indifferent” toewerkt en daarbij een vreemd uitgedoste gehersenspoelde militaire kolonie op Mars inzet moet bij mij al veel verkeerd doen om nog ergens onderweg zijn geloofwaardigheid te verliezen.
En toen ging het mis. “Mother night” werd ooit uitgebracht als epub en is wereldwijd nog steeds verkrijgbaar in alle bekende gesloten ecosystemen: iBooks (Apple), Kindle (Amazon) en Nook (Barnes & Noble). De epub is echter niet langer te vinden bij Bol.com, Standaard Boekhandel,… Google Play heeft nog ergens een pagina over het boek, maar de koopknop heeft plaatsgemaakt voor het toevoegen aan het verlanglijstje. Dan maar elders zoeken?
De Amerikaanse e-tailer Booksamillion.com verkoopt het boek nog steeds als epub, maar: “This item is only available to U.S. billing adresses”. Nu vind ik het op zich al een vreemd gegeven dat je op veel sites je adres moet registreren om een elektronische dienst af te nemen die onmiddellijk betaald wordt, maar dit begrijp ik helemaal niet. De papieren versie wordt door Booksamillion.com over de hele wereld verstuurd, maar de download-link van de epub niet. Kan er mij iemand de zin duidelijk maken van regiobeperkingen op e-boeken in een tijd dat zelfs Netflix steeds moeilijker met gelijkaardige bedenkelijke commerciële praktijken weg komt?
De vierde Vonnegut “Cat’s cradle” is epub-gewijs net hetzelfde verhaal, zij het dat ik deze wat later ook in Duitsland wist te lokaliseren. Op het eerste zicht geweldig goed nieuws, tot ik mijn adres geregistreerd had om de bestelling te plaatsen: dit boek is enkel beschikbaar voor klanten met een Duits verzendadres!
Mijn bekentenis: vanaf heden ben ik behalve Tim Lerno uit Heindonk ook de fictieve Duitser Tim Lernoo uit Bonn. Deze laatste is niet enkel schuldig aan schriftvervalsing: hij heeft de Belgische schatkist tevens opgelicht voor ca. 1,04 euro BTW én heeft de dominantie van de Duitse economie met ca. 4,95 euro versterkt. Mogelijk zal hij binnen 192 pagina’s het Duitse grondgebied ontvluchten in een voorspelbare poging om zich in de Verenigde Staten van Amerika te vestigen. Mogelijk valt hij daar aangekomen onmiddellijk door de mand omdat hij de door Kurt Vonnegut veelvuldig gebezigde fictieve plaatsnaam Ilium als zijn woonplaats opgeeft in plaats van de eveneens veelvuldig door Kurt Vonnegut gebezigde bestaande plaatsnaam Indianapolis, wanneer hij zich een legaal elektronisch exemplaar van “Mother night” probeert aan te schaffen.
De eerste en enige echte Tim Lerno uit Heindonk wenst zich voor dit alles uitdrukkelijk te excuseren ten aanzien van God the Utterly Indifferent en al wie Hem lief heeft. Hij wil nu vooral met rust gelaten worden, zodat hij verder kan genieten van “Cat’s cradle”.
Tags:
Edoch, toch nog deze bemerking : als je e-books bij Barnes & Noble bestelt, kan je dit enkel als je 'fysiek' aanwezig bent in de V.S., ik vermoed dat ze via een IP-adres dit kunnen zien ? Heeft te maken met copyright. Net als Tim begrijp ik dit niet, fysieke boeken mogen wel de grens over, digitale niet... Dan maar mijn familie in de States inschakelen : zij bestellen via mijn account op de site van B&N, en dan kan ik hier in België toch mijn boeken downloaden...
Ik heb hetzelfde probleem met e-boeken van Waterstones. Jaren geleden (in de oertijd van het digitale lezen) kocht ik die zonder problemen vanuit Vlaanderen. Een paar jaar geleden kreeg ik een vriendelijk mailtje om te zeggen dat de boeken die ik al kocht op mijn boekenplankje bleven staan, maar dat ik van nu af aan geen e-boeken meer kon kopen, omdat ik aan de andere kant van het kanaal woon. Ze checken dat inderdaad vooral via het IP-adres, en gelukkig ga ik meerdere keren per jaar naar daar, dus valt dat nog makkelijk op te lossen door de boeken te kopen met een toestel dat braafjes geconnecteerd is met het draadloos internet van het hotel daar.
Dit is trouwens niet enkel een groeiend probleem op de e-boekenmarkt. Wij kopen ook regelmatig games op buitenlandse sites, en ook daar botsen we steeds meer op beperkingen. Daar heeft het vaak te maken met btw-tarieven. Sommige sites lossen dat op door toe te laten dat je vanuit andere landen koopt, maar er komt dan wel een fiks bedrag bovenop als je België selecteert. Maar als dit de enige reden is, dan blijft het de vraag waarom je e-boeken niet mag kopen maar fysieke boeken wel.
Je kan hetzelfde voorhebben als je online wil streamen: je kan de film dan bijvoorbeeld niet bekijken omdat je je niet in de USA bevindt. Ik kan dat nog begrijpen voor iets wat pas uit is en hier nog moet verschijnen, maar met ouder werk of zelfs klassiekers?
Gisteren heeft de fictieve Tim Lernoo zich bij Booksamillion.com geregistreerd als inwoner van Indianapolis om de epub van "Mother night" aan te schaffen. Het hele registratie- en bestelproces verliep vlekkeloos, tot hij wilde afrekenen met de Paypal-account van zijn Heindonkse vriendin van vlees en bloed. Plots verscheen de foutboodschap dat het boek enkel beschikbaar is voor Amerikaanse klanten.
Amerikanen hoeven het niet noodzakelijk te kopen, want via Overdrive is deze titel te leen bij bibliotheken. Ook een abonnement op Scridb biedt toegang, maar ik lees persoonlijk nog liever op toiletpapier dan op een tablet.
Blijkbaar gaat Booksamillion een stapje verder dan de Duitse webshop waar Tim Lernoo "Cat's cradle" kocht en wordt er ook naar het facturatieadres dat verbonden is aan het gekozen betaalmiddel gekeken. Ik vermoed dat een kredietkaart hetzelfde resultaat geeft. Geen van beide webshops lijkt rekening te houden met de locatie van het IP-adres.
Muntpunt mag zich dus verwachten aan een IBL-aanvraag uit hun magazijn voor het papieren exemplaar uit 1991 :-)
Is dit eigenlijk geen vorm van censuur ook?
Het is alleszins het tegenovergestelde van vrijhandel (vrij verkeer van goederen en diensten) en van vrije toegang tot informatie. En het levert, behalve dan misschien de gesloten ecosystemen die de titel wél nog wereldwijd aanbieden, niemand enig commercieel of ander voordeel op: eerder integendeel!
Ik bedoelde censuur eigenlijk ook in de zin van "geen vrije toegang tot". Om wat voor reden dan ook.
Het wordt nog gekker én bij Standaard boekhandel lijkt er iemand Kenniskantoor te lezen :-)
Sinds kort vind je daar maar liefst 2 versies van Cat's cradle
- de epub van Penguin Random House voor maar liefst 31,16 euro
- de epub van Oriol voor 5,99 euro (exact dezelfde prijs die Tim Lernoo in Duitsland betaalde)
Het ziet er dus naar uit dat Penguin Random House de oorzaak is dat de 2 titels hier niet te krijgen waren (Mother night is nog steeds nergens te vinden). Bij Standaard Boekhandel zijn ook een aantal andere Vonnegut-titels van deze uitgever absurd hoog geprijsd. Bij bol.com gaan ze voor de helft van deze prijs de deur uit. En bij Google Play Books vind je dezelfde titels nog een heel stuk goedkoper.
Zo kost het geweldige debuut "Player piano" (1952) bij Standaard 27,32 euro, bij Bol.com 12,99 euro of 15,49 euro en bij Google Play Books 9,60 euro.
Mijn laatste aankoop deed ik dan weer bij Standaard Boekhandel, want Jailbird dat uitgegeven werd door Penguin Random House kost daar net als bij Google Play slechts 8,49 euro. Bol.com heeft hiervan 2 andere versies van Penguin Random House: 12,62 euro en 14,99 euro!
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door