Toneelgezelschap luxemburg is een door de Vlaamse overheid erkend en gesubsidieerd jeugdtheatergezelschap. (Meer info op http://luxemburgvzw.be/#/over.) Naast zaalproducties en locatievoorstellingen is ons participatieproject Bij de buren heel belangrijk binnen onze werking. Bij de buren gaat actief op zoek naar nieuwe publieken. Het is een project dat we 10 jaar geleden opstartten, toen luxemburg van Zurenborg naar Antwerpen Noord verhuisde en we merkten dat we onze nieuwe buren nooit ontmoetten op onze reguliere speelplekken. U vindt meer info over het project Bij de buren op www.luxemburgvzw.be bij Programma en Bij de buren. En bewegend beeld geeft natuurlijk ook altijd een concreter idee: http://www.youtube.com/watch?v=EDs6fhPaPW8.

 

Elk jaar maken we twee nieuwe voorstellingen binnen het project. We vertrekken hiervoor van prentenboeken uit de westerse en oosterse canon en recruteren spelers met een cultureel diverse achtergrond. Dit jaar maakten we Henri gaat naar parijs enAzizi en de kleine blauwe vogel. (In het verleden ook bijv. Keepvogel. Nachtpannenkoeken, Fred het (heel erg eigenwijze) hert, Rood. Of waarom pesten niet grappig is, Sjep en Flipke…)

 

HENRI GAAT NAAR PARIJS (door Leonore Klein met illustraties vanSaul Bass) gaat over Henri die in een klein dorp woont. Hij droomt van het grote Parijs met zijn vele bomen en bussen en kerken. Op een dag vertrekt Henri. Maar weet hij de weg wel? Zal Henri Parijs bereiken? En zal hij er zich thuis voelen? (~ thema Jeugdboekenweek 2016).

 

AZIZI EN DE KLEINE BLAUWE VOGEL (door Laïla Koubaa met illustraties van Mattias De Leeuw) is een hedendaags sprookje over onderdrukking en vrijheid. In het land van de Halve Maan zorgen de strenge heersers Toer en Ditta vooral heel goed voor zichzelf. Ze wonen in een prachtig paleis, schrokken en schransen de hele dag door en laten de anderen maar werken. Ze sluiten alle blauwe vogels op in een grote kooi. Maar op een dag ontsnapt er een blauw vogeltje en vliegt naar het huis van Azizi …

 

Buiten de context van het participatieproject hebben we deze vertel- en leesvoorstellingen nauwelijks gespeeld. In verschillende contacten met bibliotheken stelden we vast dat ook zij op verschillende manieren kansengroepen proberen te bereiken. Wij zijn ervan overtuigd dat een samenwerking een win-win kan betekenen. Allebei zetten we vanuit ons eigen vakgebied in opnieuwe publieken. Door onze voorstellingen ín de bibliotheken te spelen geloven we een divers publiek te kunnen bereiken en warmmaken voor boeken, lezen en voorlezen.

 

De technische fiche is zeer summier, want we hebben enkel twee stoelen nodig en kussens/bankjes/matten voor het publiek. Indien mogelijk een sfeervolle verlichting. Een voorstelling duurt ongeveer een half uur, heeft een capaciteit van 30 toeschouwers en de minimumleeftijd is 4 jaar.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rein De Smet, 03 270 34 90, rein@luxemburgvzw.be

foto: Philippe Smet 

Weergaven: 155

Bijlagen:

Berichten in deze discussie

Tijdens het vertelfestival in Permeke genoten van 'Henri gaat naar Parijs'! Dit is een aanrader, ook voor bibliotheken. Nodig? Een gezellig hoekje in de bibliotheek. Met een beperkte setting creëren de 2 vertellers een maximum aan sfeer. Het gebruik van de gelamineerde boeken is een meerwaarde tijdens het vertellen. Het verhaal wordt op die manier beter ondersteund door de prenten. Het is heel fijn dat de vertellers daardoor hun handen vrij hebben om met extra rekwisieten een grappige toets toe te voegen aan het geheel. De kinderen luisterden geboeid, geen gewiebel, geen gebabbel ... ze genoten zichtbaar van het verhaal. Een heel gepaste leesbevorderende activiteit voor de volgende Jeugdboekenweek.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden