Dag collega's,

Wij zijn hier volop aan het nadenken over een nieuwe leesclub en zouden graag wat tips krijgen van andere bibliotheken.

Momenteel hebben we al een 'klassieke' leesclub met een vast, iets ouder publiek dat al jaren komt. Hierbij aansluiten is niet evident.

Wij zouden graag iets opstarten met een iets lagere drempel voor een diverser publiek. We dachten bijvoorbeeld aan een x-aantal keer per jaar een boek bespreken, misschien telkens met een andere insteek (en een andere begeleider?). Hiervoor zou apart ingeschreven kunnen worden, dus de commitment voor een heel jaar zou niet van toepassing zijn.

Samenlezen zijn we ook al aan het opstarten, dus in die richting moet niet gedacht worden.

Daarom graag jullie ervaringen met jullie eigen leesclubs, en ook namen van goede begeleiders. (Deze info mag je sturen naar sofie.pierins@beernem.be.)

Alvast heel erg bedankt voor de tips!

Weergaven: 236

Berichten in deze discussie

Dag Sofie

In Lede hebben we ook een klassieke leesclub met ouder publiek, dus persoonlijke ervaring kan ik niet delen.

Maar ik weet dat ze in Muntpunt een concept leesclubbing hebben waarbij je je eigen leesclub kan starten. Je kan een pakket van 5 boeken uitlenen rond een thema en krijgt er discussievragen bij. Misschien daar eens horen als dit concept jullie boeit?

Groeten

Elien

Dag Sofie

In onze bib is er een leesclub van Markant, die iets minder toegankelijk is en een eigen leesclub.

De begeleiding van de leesclub doet een vrijwilliger. Zij is een pensioneerde leerkracht Nederlands. Deelnemers kunnen per keer inschrijven, dus niet voor de hele reeks. Nadeel voor ons is dat we niet weten hoeveel exemplaren van het boek we moeten aanvragen via IBL.

Daarnaast hebben we ook een boekenbabbel. Dit is een heel luchtig concept. De deelnemers stellen gewoon een boek voor dat ze gelezen hebben. Hierdoor ontstaan er andere 'babbels' rond dit boek, of er komen tips in dezelfde trant. De deelnemers pikken zo ideeën op. Soms waaiert het gesprek ook uit naar andere dingen rond literatuur en lezen. De begeleiding doe ik zelf. Maar eigenlijk gaat het er heel losjes en ontspannen aan toe. We wisselen nu maand om maand af met een boekenbabbel en een leesclub.

De eigen leesclub en boekenbabbel zijn nog niet zo lang geleden ongeveer gelijktijdig opgestart, maar de boekenbabbel heeft meer succes.

Groetjes

Els

Hoi Sofie,

In Bib Kortenberg hebben we ook al een leesclub voor 55+'ers en dan nog eentje met patiënten uit het psychiatrisch ziekenhuis. Omdat wij ook aanvoelden dat we een toegankelijke leesclub missen, zijn wij momenteel bezig die op te zetten en zouden we willen starten in april. 

Ik heb ook informatie ingewonnen bij Muntpunt, want het Leesclubben is inderdaad een heel tof concept, maar voor ons niet geschikt.

Mocht je meer willen weten over onze nog heel prille aanpak, mail mij dan gerust op simone.frankort@kortenberg.be

Groetjes! 

RSS

© 2022   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden