In ‘De Regering Tuinman’ wordt de plot aangestuurd door twee gebeurtenissen van het begin van de jaren negentig die de Belgische samenleving hebben dooreengeschud: het Vlaams Blok scoort hoog op Zwarte Zondag (vergelijkbaar met het succes van Geert Wilders en zijn PVV) en Guy Verhofstadt trekt in zijn liberale partij een vernieuwingsbeweging op gang (wat ook bij Nederlandse partijen gebeurde). Drie andere gebeurtenissen spelen een even belangrijke rol: in Libanon worden westerse gijzelaars door Hezbollah jarenlang vastgehouden, AIDS leidt tot een trage, maar zekere dood en de commerciële televisie trekt het medialandschap helemaal open. 

Met gelijkaardige gebeurtenissen wordt schrijfster Christine De Prins in het fictieve land Galor geconfronteerd. Hoewel ze van nature een eerder empatisch ingestelde persoonlijkheid heeft, neemt ze toch een radicale beslissing om Eerste Minister Tuinman, die een nationalistische regering leidt, te stoppen. Kan ze leven met de gevolgen ervan?

Al de voornoemde elementen worden in verschillende verhaallijnen verwerkt en tot leven gewekt door televisie-uitzendingen van verschillende zenders. De zapcultuur die met de toename van het aantal zenders in het laatste decennium van vorige eeuw geboren werd, wordt door het voortdurend verspringen van verhaal naar verhaal perfect weergegeven, wat een lezer van de roman tot volgend commentaar aanzette:

“Romans die verschillende aparte plots naar mekaar laten toelopen, waar je gaandeweg de band tussen de verschillende personages en levensverhalen vermoedt, ontwaart, ontdekt, heb ik al gelezen. Maar zes verhaallijnen parallel laten lopen en dan nog via verslaggeving in de vorm van mediakanalen, en doorspekt met imaginaire boekfragmenten is een huzarenstukje. In een Nederlands dat wat mij betreft als schoolvoorbeeld mag dienen.“

Guido Devos debuteerde in 1987 met de verhalenbundel ‘Coeur Craquelé’  bij uitgeverij Nioba. Daarop volgde de novelle ‘De gletsjer van O.’, de gedichtenbundel ‘Uitersten verzoenen’ en een monografie over Paul Koeck. Hij behaalde de Wel-essayprijs voor zijn ‘De vliegen van Jeroen Brouwers’ en was de eerste Vlaming die een verhaal publiceerde in de Nederlandse Playboy met een aquarel van Jan Vanriet.

Met de uitgave van zijn driemaandelijks tijdschrift De Vos zorgt hij voor een continue stroom van cursiefjes, columns, verhalen, gedichten, songteksten, essayistisch getinte teksten en recensies. Als singer-songwriter leeft hij zijn overschot aan creativiteit uit.

‘De Regering Tuinman’ van Guido Devos, 239 blz., is op 14 december 2022 verschenen en kan bij de boekhandel, de uitgever of de auteur besteld worden aan € 19,90. ISBN: 9789403679815

Weergaven: 20

Bijlagen:

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden