Niet mijn toekomst, de uitleenwinkel #BiblioFuture

Zomaar een regenachtige zaterdag in juni. Ergens in een boekhandel sta ik te kijken hoe een plensbui zich naar beneden stort. Omringd door mensen die langs boeken struinen waan ik mij even in een bibliotheek. Echter het rinkelen van een kassa brengt mij terug in de realiteit. Nog even en de bibliotheek lijkt op een boekhandel. We gaan retailen.

Leden/ Bezoeker/ Klant/ Vrienden


Het begint al met het aanspreken van de mensen die binnen komen bij de bibliotheek. Zijn het leden, bezoekers en of klanten. In het retail verhaal zijn het meer klanten geworden en zou de klant koning moeten zijn, maar is dat wel zo?

De oudere mensen voelen zich nog vaak lid van de bibliotheek. Ze zijn meestal al jaren lid en vinden dat de leden inspraak moeten hebben. Hooguit via een klanten panel gebeurt dit nog mondjes maat. Ja, er zijn bibliotheken die bij de leden te raden gaan over de bezuinigingen.
In het Vlaamse Brugge ben je lid van de bibliotheek, maar wil je iets extra´s naast het lidmaatschap van de bibliotheek dan kun je vrienden worden met de bieb. Vrienden hebben een streepje voor op de normale leden.

Bezoekers kunnen ook zwervers zijn die komen schuilen voor de regen. Het verdwaalde oudje dat om een sociaal praatje verlegen is. Of mensen die toevallig even binnen komen lopen (voor een kopje koffie).

Retail

Anno 2011 is de bibliotheek zich zelf opnieuw aan het uitvinden. Terug naar de basis. Het boek als antwoord op de wereld die steeds meer digitaal gaat worden. Winkeltje spelen. Doen we het volgens het Haren (Groningen) en of het Overijssels model? Of van beiden een beetje.
Alles hangt samen met het geld van de gemeenten.
Ik geloof er niet echt in zoals u weet. Voor de korte termijn zal het werken, maar op lange termijn als de wereld nog meer digitaler zal zijn, hebben we de plank al lang mis geslagen.
Maar ik snap het wel, in het kader van de uitleen frequentie die hard achteruit holt is het nodig iets te doen. Bij de pilots is te zien dat die frequentie weer bijtrekt als men gaat vernieuwen, dus richting een retail inrichting gaat. En dan is het de bedoeling te blijven vernieuwen, maar dat kan alleen als je ook de middelen hebt.

 

Lees verder

Weergaven: 17

Opmerking

Je moet lid zijn van Kenniskantoor om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Kenniskantoor

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden