Jan Hugo Verhaert overleden, uitgever en veelzijdig creatieveling

Beste mensen,
Nu de grote hoop aan persberichten weg is en we een aantal dagen verder zijn, kan voor de adressen die opgezocht moesten worden het algemene bericht van het overlijden van Jan Hugo Verhaert met een toelichting en een persoonlijke noot worden uitgebreid. U vindt deze onder dit Persbericht. U treft beide ook aan op mijn website www.meursam.nl , waar de informatie geleidelijk is aangevuld, o.a. met het overlijdensprentje en met enkele bijzondere uitgaven van De Galge.
Het bericht is ondertussen algemeen overgenomen. Bijzonder op prijs stel ik het In memoriam van Henri-Floris Jespers over Jan Hugo Verhaert


Jan Hugo Verhaert overleden
Uitgever en veelzijdig creatieveling

 

Amsterdam, 7 juli 2011

 

Naar we nu vernemen is op 1 juli 2011 Jan Hugo Verhaert te Antwerpen overleden. Hij werd geboren op 9 juni 1927. Jan Verhaert was een veelzijdig creatief iemand. Hij schreef gedichten, vertaalde, schilderde, maakte satirische ‘objecten’ (‘heimweekastjes), was redacteur van tijdschriften en boeken, illustrator, boekomslagontwerper en uitgever.

Als uitgever heeft hij met zijn uitgeverij De Galge in de jaren zestig en zeventig een onderschatbare waarde gehad voor tientallen jonge schrijvers in Vlaanderen. Ze staan als volgt vermeld op de achterkant van zijn in 1974 uitgeven boek toppers &floppers (dat  hij vanwege het volume zijn baksteen noemde):

Paul de Vree, Albert Bonridder, Patrick Conrad, Jozef en Albert Van Hoeck, Speliers, Clem Schouwenaars, Walter van den Broeck, Marc Callewaert, Karel Jonckheere, Johan Frank Es, Laurent Veydt, Hector Jan Loreis, Fons Schoeters, Willy Lauwens, Daniel Robberechts, Willy Roggeman, Serge Largot, Alfo Smits, Raymond Stuyck, Jan Berghmans, Jacques de Decker, Marcel Brauns, Weverbergh, Jan de Roek, Dr. De Buck en Jan Walravens.

Hier zouden verschillende auteurs aan kunnen worden toegevoegd, zoals de Nederlander Ton van Reen.

Walter van den Broeck verklaarde eens dat hij zijn boekje met Hollandermoppen,

1 cola met 6 rietjes (1969), gemaakt had als blijk van grote waardering en als (financiële) ondersteuning voor uitgever Jan Verhaert. Het werd inderdaad een bestseller (30 drukken tot 1972).

Jan Hugo Verhaert werd heden, 7 juli, ter aarde besteld op de begraafplaats Middelheim.

 

Onderschrift bij foto 1:

Jan Verhaert in september 2010 op zijn kamer in Residentie De Gulden Lelie in Antwerpen.

 

 

Onderschrift bij overige foto's: Naast de tientallen Vlaamse auteurs, waaronder veel debutanten, gaf Jan Hugo Verhaert ook enkele bijzondere Galgeboekjes uit.

Meurs A.M.

 

7 juli 2011

Vandaag, de dag van zijn begrafenis, hoorde ik van het overlijden van Jan HugoVerhaert, via mensen die het blijkbaar ook maar net vernomen hadden. De begrafenis zou 'in zeer intieme kring' hebben plaatsgevonden. Hij is op 1 juli overleden. Dat is 6 dagen geleden. Nergens was op internet zijn overlijden te vinden, ook niet bij schrijvers die hij gepubliceerd had of die met hem hadden samengewerkt. Mijn conclusie was dat, als er al geen persbericht was geweest bij zijn overlijden, 6 dagen geleden dus, ik dan maar op de dag van zijn begrafenis hem wat van de eer moest geven die hem toekwam (en tegelijk 'de wereld', inclusief vrienden, op de hoogte brengen). Daarom heb ik een algemeen, niet persoonlijk, persbericht gepubliceerd, waarin in ieder geval zijn grote verdienste voor de Vlaamse literatuur werd aangegeven, en dat ik ook aan mijn 'persoonlijke contacten', zoals dat heet, heb gemaild. De foto's geven wel aan dat ik hem ook persoonlijk gekend heb. Ik kijk of ik er, geleidelijk, op mijn website wat aan toe kan voegen. Hij was immers ook een goede vriend, die ik speciaal in de zeventiger jaren goed heb gekend. Maar ik hoop vooral dat een paar van de tientallen (toen jonge, in vele gevallen debuterende) schrijvers, die hij in de jaren zestig en zeventig  heeft gepubliceerd, zijn rol zullen eren. 

Ook de lijst van auteurs die via de Galge hebben gepubliceerd zal op de site geleidelijk worden uitgebreid.
 
Met hartelijke groet,
Meurs A.M.
Ton

Weergaven: 470

Opmerking

Je moet lid zijn van Kenniskantoor om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Kenniskantoor

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden