Het gaat er niet om waar bibliotheken staan .....

(Dit blog verscheen eerder op Bibliofuture.nl)
Vroeger bouwden men de bibliotheek naast de kerk, dan kon men vanuit de mis/ dienst gelijk door naar de bibliotheek. De bibliotheek zat in de buurt van haar doelgroep. Later werd de kerk minder belangrijk en vestigde bibliotheken zich ook op andere plaatsen.

In 2012 zijn we aangeland in woelig vaarwater. Door bezuinigingen dreigen en gaan veel openbare bibliotheken dicht. Om bezuinigingen op te kunnen vangen bekijken bibliotheekorganisaties andere mogelijkheden van dienstverlening. Niet alleen door meer service via het internet aan te bieden maar ook door te kijken naar andere vestigingsmogelijkheden. Werd er in 2011 al een bibliotheek op het station van Haarlem geopend, nu kijkt men zelfs naar samenwerkingsverbanden met tankstations en supermarkten.

In het begin van 2011 schreef ik een blog over de stationsbibliotheek. Het concept was op dat moment nog in ontwikkeling. Aan de hand van gesprekken met lezende reizigers maakte ik op dat mensen graag zouden zien dat bibliotheken zich zouden vestigen op plaatsen waar men veel komt. Het station is daar een mooi voorbeeld van. Helaas is er maar een stationsbibliotheekin Nederland open (hopelijk volgen er meer).

Sinds jaar en dag werken grote warenhuizen met het shop-in-shop concept. Merken en of andere winkelformules (Dixons in de V&D) huren een gedeelte van een warenhuis om eigen producten te verkopen. Gunstig voor de huurder is dat men tegen relatief lage kosten op een A1-locatie zit en voor het warenhuis omdat ze iets bieden dat andere niet hebben. En zie hier een formule waar de openbare bibliotheek iets aan zou kunnen hebben. De openbare bibliotheek op een A1-locatie als onderdeel van een warenhuis midden tussen het winkelend publiek. Men kan naast het winkelen zo ook gelijk gebruik maken van de service van de openbare bibliotheek. Of nog beter de bibliotheekmedewerker ter plaatsen leest voor terwijl moeders winkelt. Moeder blij, het warenhuis blij en de bibliotheek blij.

Om te overleven in moeilijke tijden moeten openbare bibliotheken wel kijken naar nieuwe en andere mogelijkheden. Om een uitspraak van @Hibeep te gebruiken: "Het gaat er niet om waar bibliotheken staan/ zijn- als ze er maar zijn".

Zoals de bibliotheken zich vroeger naast kerken vestigden om de doelgroep te bedienen moet men zich nu vestigen daar waar nu de doelgroep is en waar de kans groot is dat nieuwe doelgroepen zich aandienen. En of dat nou supermarkten, warenhuizen en of tankstations zijn dat maakt niet uit.

Weergaven: 17

Opmerking

Je moet lid zijn van Kenniskantoor om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Kenniskantoor

© 2025   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden