Afgelopen april verscheen het Groot retorisch woordenboek, een aanstekelijk naslagwerk waarin Paul Claes en Eric Hulsens honderden stijlfiguren definiëren. ‘Een heerlijk boek,’ zei Frits Spits in De Taalstaat op de Nederlandse Radio 1, ‘Nuttig en nodig,’ schreef de Volkskrant en ‘bij elk lemma valt iets te beleven,’ vond Knack. Een herdruk bleef niet lang uit: inmiddels ligt de tweede druk van het Groot retorisch woordenboek in de winkel.


Over het Groot retorisch woordenboek
Stijlfiguren zijn beproefde procedés om een boodschap duidelijk, boeiend en doeltreffend, maar soms ook gezocht, mysterieus en intrigerend over te brengen. Iedere spreker en schrijver zoekt de formulering die het best past bij de situatie, het publiek en het beoogde doel. Zo ontstaan de retorische variaties die stijlfiguren zijn.


Dit Nederlandse lexicon bestrijkt het hele gamma van stijlprocedés. Alle figuren worden strikt gedefinieerd en hun mogelijke functies worden aangegeven. Elk trefwoord wordt geïllustreerd met voorbeelden uit diverse genres, tijdvakken en talen. Behalve een lexicon van stijlfiguren is dit werk dan ook een soms hilarische bloemlezing van taalacrobatiek. Het Groot retorisch woordenboek is een staalkaart voor schrijvers, een inspiratiebron voor literatoren, copywriters en journalisten, en een stijlbaken voor docenten en studenten literatuur en creatief schrijven.

Meer informatie
Groot retorisch woordenboek. Lexicon van stijlfiguren
Auteurs: Paul Claes en Eric Hulsens
160 pagina’s | gebonden
ISBN 978 94 6004 199 0 | Prijs €22,50

http://www.vantilt.nl/boeken/groot-retorisch-woordenboek/

Weergaven: 19

Opmerking

Je moet lid zijn van Kenniskantoor om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Kenniskantoor

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden