Een nieuwe inclusieve infobrochure in bibliotheek De Krook

In bibliotheek De Krook is een nieuwe en inclusieve brochure van de persen gerold!

Een digitale versie vind je hier

Het was een lang zoekproces waar veel collega’s aan meegewerkt hebben. Anderhalf jaar geleden opperde onze collega uit de wijkbibliotheek van Ledeberg dat een infobrochure met afbeeldingen wel handig zou zijn om sommige bezoekers praktische informatie te geven. Dat idee paste ook in ons Gelijke Kansentraject. Dus begon team communicatie aan een nieuwe, inclusieve infobrochure voor de hoofdbibliotheek en alle wijkbibliotheken.

Die brochure moest alle bezoekers wegwijs kunnen maken, dus ook anderstalige nieuwkomers, mensen met een beperking of die laaggeletterd zijn. Voor infomedewerkers is ze bovendien bedoeld als hulpmiddel wanneer ze uitleg geven aan iemand uit die doelgroepen.
Ze zochten naar goede voorbeelden, maar dat bleek moeilijk. Dus lieten ze hun buikgevoel en creativiteit de vrije loop. Ze werkten vooral met pictogrammen en foto’s. Tijdens dat proces vroegen en kregen ze opbouwende feedback van de collega’s én verschillende onafhankelijke meelezers uit de doelgroepen.

Oorspronkelijk wilden we een korte brochure met alleen basisinfo, maar hoe langer het team bezig was, hoe meer extra informatie er bijkwam. Daarom zijn er uiteindelijk twee versies gemaakt: een beknopte met alleen de basisinfo, en een uitgebreide waarin de bezoeker ons totale aanbod vindt: onze digitale collectie, adviespunten, scholenaanbod, vrijwilligerswerk enz.


De complete brochure zit ook in het welkomstpakket van de stad voor nieuwe inwoners.

Weergaven: 20

Opmerking

Je moet lid zijn van Kenniskantoor om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Kenniskantoor

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden