De boetevrije bibliotheek is een trend in Nederland. Denk maar aan BiblioPlus, Bibliotheken Noord Fryslan, Bibliotheek Rivierenland, Biblionet Groningen, ...

http://www.markdeckers.net/2017/01/de-boetevrije-bibliotheek-rukt-o...

Ik werk in de bibliotheek van Baarle-Hertog/-Nassau, behorende bij Stichting Bibliotheek Theek 5. Mogelijks volgen wij in de toekomst mee de trend van boetevrij.

Kent iemand een bibliotheek in België die al boetevrij werkt? Heeft iemand hier ervaringen mee?

Pilot BiblioPlus in 2012:

"In 2012 introduceerde BiblioPlus de Boetevrije Bibliotheek met een experiment in de vestigingen Boxmeer en Wanroij. Na een jaar volgde de evaluatie. Die was positief. Directeur Paul van Royen licht toe: “Het blijkt dat de klanttevredenheid toeneemt door invoering van de boetevrije bibliotheek, een belangrijk aspect in de dienstverlening. De angst dat materialen niet meer terugkomen of heel lang geleend worden, blijkt ongegrond.”

Een boetevrije bibliotheek wil niet zeggen dat iedereen de boeken mag houden. De uitleentermijn wordt verruimd naar vier weken. Van klanten wordt verwacht dat ze de materialen op tijd terugbrengen of verlengen. BiblioPlus attendeert hen hierop door middel van een herinneringsmail. Brengt de klant de materialen niet terug, dan krijgt hij of zij een rekening voor de vervanging van het boek (tegen nieuwprijs en bijkomende administratiekosten). Van Royen: “Uit de praktijk blijkt dat het zover niet komt. Het experiment heeft bewezen dat onze klanten de materialen tijdig terugbrengen.”

(Bron: http://www.biblioplus.nl/boetevrije-bibliotheek.html)

Weergaven: 38

Opmerking

Je moet lid zijn van Kenniskantoor om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Kenniskantoor

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden