Boekpresentatie van "De Weerbeer" en "Droomsels van de Leegte"

Peter Varg Stelt Voor: De Weerbeer

Inleiding:

Net zoals in ‘De Jaguarkrijger’, het eerste deel in de trilogie ‘Kukul-kans Meesterplan’ stuurde ik in ‘De Weerbeer’ mijn personages er op uit om antwoord te vinden op mijn vragen: Waarom voeren we oorlog? Waarom verpesten we het milieu? Waarom verkloten wij alles?

De personages die terugkwamen van hun gevaarlijke tocht, en dat deden ze lang niet allemaal, vertelden me dat mensen, zijn zoals ze zijn omdat we door de goden gezaaid zijn om uit te groeien tot wapens in een oorlog waar we zelf nooit hebben om gevraagd.

De strijd tussen Akash, de Waanzinnige God en de Leegte, het bewustzijn dat de schepping droomde, heeft de ziel aangetast van alles wat leeft.  De woede en haat die we met ons meedragen is daar een gevolg van. We dromen van liefde, vrede en rechtvaardigheid maar we zijn bezeten door een onnatuurlijke honger naar bloed. We zijn op ons best als we slecht zijn, als brengers van vernietiging en chaos.

Wat aan de Weerbeer voorafgaat :

Al vijf maal heeft Akash zijn dienaren opgeroepen om de aarde te vernietigen, want het is voorzien en voorzegd dat hier - of op één van de zeven andere oerwerelden - een ‘beschermer’ zal opstaan die hem ten val zal brengen.

Vijf keer mislukten de plannen van Akash omdat op het kritieke ogenblik De Leegte zelf ingreep en het leven op een of andere manier opnieuw zijn weg vond.

Vijf keer werd bijna alle leven op aarde vernietigd.  Zelfs de machtige dinosaurussen verdwenen, maar dank zij de ingreep van De Leegte namen  de zoogdieren en de mensen de fakkel van de heerschappij van de aarde over en zelfs de laatste poging van Akash, die resulteerde in De Zondvloed, kreeg hen niet meer klein.

Tot nu ...

Een woord van dank:

Voordat ik wat dieper in ga op het verhaal zelf, wil ik de mensen bedanken die me geholpen hebben.

  • Dit boek draag ik op aan mijn vrouw Monica en dochter Natasha.
  • Allereerst wil ik Rianne Lampers van Celtica Publishing danken. Als uitgever kent ze haar gelijke niet.
  • Verder gaat mijn dank uit naar Anna Mattaar. Ze is een onuitputtelijke bron van inspiratie en ze heeft de gave om aan de hand van de juiste vragen mijn chaos structuur te geven.
  • Aan Sander Agelink dank voor de prachtige cover.
  • Ten slotte zou ik alle mensen willen danken die me hebben geholpen om mijn universum van de Leegte verder uit te bouwen.

 

De Weerbeer

Met pijn in het hart verlaten Peter en Monica Chili, het ongetemde land van woestijnen en bergen, zee en strand, om in België een nieuw hoofdstuk van hun levensverhaal te beginnen.

Voor hun vertrek geven ze een feestje. - Hoe kan het ook anders? Niet alle gasten zijn uitgenodigd maar uiteindelijk vinden ze allemaal een plaats aan de tafel. Er wordt gegeten, gedronken en gedanst. Tegen de morgen stapt iedereen op. Voor hij verdwijnt herinnert Kukulkan, de gevederde slang, Peter en Monica met een vers uit de profetie aan hun rol in het geheel der dingen:

 Kies steeds opnieuw voor liefde als de laatste dagen komen.

Wees dapper, want bloed zal als beken stromen.

We zullen triomferen als Inti lacht

 En lotslijnen buigen door onze kracht.

 

In België vinden Monica en Peter een tijdelijke verblijfplaats bij Frieda. Frieda was de buurvrouw van Peter in Aalst, voor hij van hieruit vertrok naar Chili.  

Tijdens hun eerste etentje met haar gezin en met enkele vrienden wordt het al snel duidelijk dat het geen toeval is dat Frieda opnieuw in het leven van Peter opduikt. Deze vriendelijke vrouw en haar vrienden blijken geen gewone mensen te zijn. Hun bestaansgeschiedenis is verbonden met die van de Noorse goden die duizenden jaren geleden regeerden over het land van ijs en rijp waar de weerbeer met zijn gebrul de wereld deed beven.

Monica is nieuwsgierig en vraagt Freya, de vriendin van Frieda naar een verhaal over hun oorsprong en verleden. Ze krijgt als antwoord: ‘Er zijn hier zoveel verhalen dat ik niet weet met welk ik zou moeten beginnen.

  • Er is de ontstaansmythe van mijn vader Wodan en van de vloek van Chaos, die een voorvader van Peter meer en minder menselijk maakte.
  • Er is het verhaal van Tom, de koning van de weerberen, en van zijn ontmoeting met de godin van de vruchtbaarheid en de wellust.
  • Er is de kroniek van Ragnarok, de strijd op het einde van de vijfde cyclus … en van de Zwerm, de Gevallen Engel van de Eeuwige Honger, die door Kukulkan in Tom de weerbeer te slapen werd gelegd.
  • Er is de legende van de berserkers en de weerberen en hun eed van trouw aan het Reddende Kind.
  • Er is het epische reisverhaal over de expeditie naar Arkann, de groene oerplaneet.

Profetisch besluit Freya haar opsomming met de woorden "Duizenden fabels, sagen en sprookjes zie ik hier, maar ze laten zich vandaag niet vangen. Vrees niet, ze komen terug. Allemaal willen ze verteld worden."

En inderdaad, uiteindelijk worden ze verteld.

In De Weerbeer overbrug ik namelijk de geschiedenis van Atlantis tot Aalst en uit dit spannende verhaal over liefde en haat zal blijken dat alles met elkaar verbonden is.

  

Peter Varg Stelt Voor: Droomsels van de Leegte

Inleiding:

Deze verhalenbundel heb ik geschreven om het universum van de Leegte nog wat meer diepte te geven. Als belangrijkste plaats voor de actie heb ik een herberg gekozen. Puur toeval natuurlijk. Dat het gebouw in Aalst zou te vinden zijn, is trouwens een leugen. 

De herberg staat in de schaduw van een reusachtige boom. Er wordt gezegd dat tussen zijn takken een slang leeft, een gevleugelde slang die de lotslijnen van mensen en dieren samenweeft. Zij maakt van hen wapens die ze gebruikt in haar strijd tegen de Waanzinnige God.

De boom en de slang zijn niet zoals andere bomen en slangen. Ze zijn kinderen van de machtige droomsels die door de Leegte naar de schepping werden gestuurd om de harmonie te herstellen.

Volgens sommigen is de herberg de laatste plaats van rust in een wereld die met een rotvaart naar de kloten gaat. Mensen - en niet zo menselijke wezens - vinden er rust en vertier na een tocht door een vijandige wereld. De boom zorgt voor de bescherming van de gasten die hem betalen met een goed verhaal. En de slang? De slang maakt haar wapens en droomt haar dromen.

Droomsels van de Leegte

Akash kan er niet mee lachen. In elk verhaal van deze verhalenbundel wordt hij dwars gezeten door de kinderen van de kosmische boom en de slang. Ze manipuleren lotslijnen en zetten zelfs de tijd stil. Dat was de afspraak niet.

In het eerste verhaal redden ze een weerwolvenjong van de dood en in De Weerbeer, het tweede deel in de trilogie ‘Kukulkans Meester-plan’ gebruiken ze hem om een Noorse god te doden die er anders in zijn eentje voor had gezorgd dat de mensheid de botsing tussen orde en chaos niet had overleefd.

En het gaat maar door. In Zig, de stad der steden wordt het kind van Kara de zwerfster niet gedood omdat een verre afstammeling van dat beest tussen beiden komt tijdens de aanslag en dat zelfde verdomde mensenkind plant later de laatste heilige eikel zodat het kind van de kosmische boom op aarde terug kan groeien.

Het is gewoon frustrerend. Overal duiken blauwe dieren op. Een blauwe kat in het verhaal van de witte heks, zelfs blauwe vuurdraken en drakenslangen in het verhaal van de jacht.

De verhalenbundel van Droomsels van de Leegte is zoals het leven zelf. Alles is met elkaar verweven.  En net zoals je het leven niet kan begrijpen zonder het geleefd te hebben, moet je deze verhalenbundel zelf lezen om te kunnen genieten van de levenswijsheid van de bezoekers van de herberg en er achter te komen hoe alles precies in elkaar zit

Weergaven: 21

Opmerking

Je moet lid zijn van Kenniskantoor om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Kenniskantoor

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden