Kurt Morissens
  • Man
  • Rotselaar
  • België
Delen op Facebook MySpace

De vrienden van Kurt Morissens

  • Peter Geysels
 

De pagina van Kurt Morissens

Profielgegevens

Organisatie
Het Beeldend Verhaal
Werkdomein
Strip
Blog-URL
http://www.stripelmagazine.be/
Facebook-profiel (URL)
http://facebook.com/kurt.morissens
LinkedIn-profiel (URL)
http://be.linkedin.com/pub/kurt-morissens/5/2b8/877
Twitter-account
https://twitter.com/KurtMorissens

Prikbord (1 commentaar)

Op 14 Mei 2018 om 16.21 zei Bart Dils...

Hallo Kurt,

 

We kennen mekaar een beetje uit een ver readaptatieverleden en onze paden kruisten bijna nog eens met een afgeblazen stripproject in de Centrale gevangenis.

Ik wil graag beroep op je stripexpertise doen, vooral ivm de graphic novel.

 

Ik ben intussen co-aankoper van de volwassenenstrips in De Bib in Tweebronnen, Leuven.

Dat doe ik sinds augustus vorig jaar  en het bleek al snel dat die collectie een tijdje verwaarloosd is geweest. Bij het 'opruimen', wieden, herplaatsen... stuitten we op een reeks anomalieën in de opstelling en we gingen op zoek naar een betere indeling, toegangelijker en overzichtelijker voor de bibgebruiker.

 

Na een tijdje wikken en wegen, kwamen we uit bij een simpele tweedeling van de Nederlandstalige strips: ongeveer 2/3 blijft alfabetisch op reekstitel geordend, het overige derde wordt gevormd door de strips die niet tot een reeks horen, de zogenaamde one-schots en die willen we als 'auteursstrips' opstellen, dus alfabetisch op de auteursnaam.

Hier zouden ook de graphic novels onder vallen (ongeveer 50% van deze auteursstrips) en daar wringt het schoentje bij een aantal bibcollega's. Deze GNs staan sinds een kleine tien jaar apart opgesteld, vlakbij de andere strips, maar in aparte bakken. 

 

Mijn collega-stripkoper en ik zijn van mening dat de modale striplener geen boodschap heeft aan het onderscheid dat tussen GNs en 'gewone' strips gemaakt wordt. We onderkennnen natuurlijk wel het bestaan van een eerder literaire strip, maar willen onze leners niet opleggen om zich eerst af te vragen welke criteria de openbare bib gebruikt om een strip te 'verheffen' tot een GN. We willen zoals gezegd een eenvoudige opstelling aanbieden, een opstelling die in één oogopslag duidelijk is. 

We pleiten hiervoor omdat uit gebruikersonderzoeken bleek dat ongeveer 60% van de gebruikers rechtstreeks naar de rekken loopt om een keuze te maken, zonder de catalogus te raadplegen. Voor de striplezers vermoeden we dat dat percentage nog een stuk hoger zal liggen, maar we beschikken niet over concrete onderzoekscijfers. We zoeken kortom naar een opstelling waarbij de gebruiker intuïtief te werk kan gaan, zonder voorkennis van bibliothecaire of catalografische regels. 

 

Er is één makkelijk af te bakenen segment in ons lenerspubliek met een specifieke vraag naar GNs , nl. scholieren die een boekbespreking moeten maken van zo'n GN. Zij maken ongeveer 14% uit van de GNleners. Ten behoeve van hen en van lezers met een bijzondere voorliefde voor GNs zouden we wel de graphic novel-sticker op deze strips behouden, zodat ze al browsend makkelijk herkenbaar blijven. Een aparte opstelling, gescheiden van andere one-shots/reeksen, lijkt ons echter de gehele indeling nodeloos ingewikkeld te maken. 

 

Maar wat vind jij daar van?

 

Donderdag moeten we de knoop doorhakken, dus elk argument pro of contra is welkom.

 

Alvast bedankt voor het lezen,

Zonnige groeten uit Leuven,

 

Bart

 

 

Bart Dils

Bibliotheekmedewerker

 

De Bib Leuven, Rijschoolstraat 4 bus 0001, 3000 Leuven

T   +32 (0)16 300.982 (op maandag, dinsdagnamiddag en woensdagvoormiddag)

T   +32 (0)16 735.010 (op donderdag en vrijdag)

T   +32 (0)474 333.978 (enkel voor dringende zaken)

 

bart.dils@leuven.be

bib.leuven.be

Je moet lid zijn van Kenniskantoor om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Kenniskantoor

 
 
 

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden