We zijn momenteel volop bezig met de voorbereidingen voor de omschakeling naar ZIZO voor volwassenen. ZIZO voor de jeugd hebben we al enkele jaren. Daar maken we gebruik van de rubriekkaarten om de deelrubrieken van elkaar te scheiden. We hebben die rubriekkaarten nooit echt praktisch gevonden (moeilijk leesbaar, vallen om, ...)

We zagen al een voorbeeld in een andere bib, waar de plankrubrieken frontaal op de planken aangeduid staan, en dat vinden wij veel duidelijker. Die planken hebben een gleufje waar je een soort houdertje kan aan bevestigen. Je kan de aanduiding van de deelrubriek dan ook opschuiven wanneer je schuift met je boeken.

Bij onze rekken zit zo geen gleufje in de planken. Kent iemand een ander handig systeem om een deelrubriek aan te duiden op de planken? We zouden dubbelzijdige plakband kunnen gebruiken, maar dat is niet of nauwelijks verplaatsbaar wanneer je boeken opschuift.

Alle tips zijn welkom!

 

Weergaven: 1260

Berichten in deze discussie

In Moorslede hebben we metalen legplanken en we gebruiken fexibele metalen strips waarop we de ZIZO-rubrieken hebben aangebracht. Dit biedt verschillende voordelen: blijft behoorlijk goed op zijn plaats; toch makkelijk verschuifbaar; laat geen sporen achter. De strips worden gemaakt van een lange rol die op de gewenst lengte kan geknipt worden.

Mag ik vragen wat jullie er uiteindelijk toe heeft bewogen om op ZIZO voor volwassenen over te gaan? In de bib van Beveren gebruiken we nog steeds SISO, maar we ervaren wel dat steeds meer bibliotheken overschakelen op ZIZO. We zijn wel nieuwsgierig of deze omschakeling veelal als positief of negatief wordt ervaren.

Dag Ilse,

 

We gebruiken ZIZO voor de jeugd al enkele jaren, dus daar hebben we er al ervaring mee. SISO heeft zijn voordelen, maar wat ons in ZIZO vooral aantrekt is de gebruiksvriendelijkheid. Kleuren en pictogrammen zetten de leners in een oogopslag op de juiste weg. Je vindt iets wat je opzoekt in de catalogus minstens even gemakkelijk terug als bij SISO, maar daarnaast is het 'snuisteren' tussen de onderwerpen die je interesseren ook veel gemakkelijker. Je kan je non-fictie collectie, denken we, ook gemakkelijker in de kijker zetten. Wij hebben sinds vorig jaar te maken met dalende uitleencijfers voor de volwassen non-fictie. ZIZO zal geen wonderen doen, maar we denken dat het kan helpen...

Als je hier op kenniskantoor zoekt op 'ZIZO' vindt je een topic terug uit juni 2011 met daarin veel informatie voor bibliotheken die twijfelen over een omschakeling naar ZIZO, met voordelen en nadelen, vond ik heel interessant.
 
Ilse Marquenie zei:

Mag ik vragen wat jullie er uiteindelijk toe heeft bewogen om op ZIZO voor volwassenen over te gaan? In de bib van Beveren gebruiken we nog steeds SISO, maar we ervaren wel dat steeds meer bibliotheken overschakelen op ZIZO. We zijn wel nieuwsgierig of deze omschakeling veelal als positief of negatief wordt ervaren.

Als je rekken van metaal zijn kan je magnetische strips gebruiken

Beste Sara,

 

Bedankt voor de informatie en de tips!

 

Dag Ilse,

deze topic is ondertussen al wat jaren oud, en ik weet niet in hoeverre de omschakeling naar volwassenen ZIZO nog op jullie agenda staat...
Toen ik op 31-12-2007 in de bibliotheek van Bornem begonnen ben, hadden ze daar pas dezelfde omschakeling gemaakt, dus van SISO naar ZIZO. Mijn eerste job daar was dus het in orde brengen van de nieuwe (ZIZO-) bewegwijzering. Van begin af aan gebruiken wij zgn boekblokken (https://sbnl.be/dubbele-boekblok/p/69899/115664), om aan het begin van elk "domein" (vb.: eten-drinken) een overzicht van de subrubrieken in dat domein weer te geven. (Ik zal eens een fysisch voorbeeld meepakken volgende keer ik op een woensdag naar bib Beveren moet komen, ik vind geen gepaste afbeelding online). Binnen elk domein gebruiken wij (nu nog steeds) rubriekkaarten (https://sbnl.be/set-rubriekkaarten-zizo-volwassenen-op-plankniveau/...) om de verschillende subrubrieken van elkaar te scheiden. Deze rubriekkaarten zitten gewoon tussen de boeken en schuiven automatisch mee op wanneer je doorschuift. Twee nadelen van die rubriekkaarten:
1): geen frontale maar laterale weergave in de rekken (wel ruimschoots gecompenseerd door de frontale boekblokken met juiste kleur- en pictogramweergave !)
2): vallen regelmatig van de legplanken, al valt het nu veel beter mee met de laatste uitvoering (zoals in de link), want die zijn veel lichter dan de oudere versie. Ik laat je volgende keer enkele fysische voorbeelden achter.

Groeten,
IJe Raaijmakers (bib Bornem)

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden