Vraag om reactie  van bibliotheken die het  Vlaams muziekschema als plaatsing gebruiken.

Bij het opmaken van het Vlaams muziekschema heeft men ervoor gekozen de Keltische folk uit Groot-Brittannië en Bretagne, de Anglo-Amerikaanse folk en de folk uit Vlaanderen en Nederland niet bij de rubriek ‘’Wereldmuziek’ te plaatsen maar bij de rubriek J1-4: Jazz-Blues-Folk-Country. De overige hedendaagse ‘volks- of wereldmuziek’ wordt bij de rubriek ‘Wereldmuziek’ ingedeeld.  De vraag stelt zich of dit vandaag voor de gebruiker nog een goede indeling is. Zowel de begrippen 'folk' als 'wereldmuziek' zijn immers geëvolueerd. Wereldmuziek was aanvankelijk enkel de etnische muziek en de niet-Westerse volksmuziek. Vandaag wordt wereldmuziek veel ruimer geïnterpreteerd zodat we evengoed folk, wereldmuziek en volksmuziek onder één rubriek kunnen indelen.  Door het groeiend aantal mengvormen en fusies van allerlei genres wordt het steeds moeilijker om een consistente keuze te maken tussen wereldmuziek, folk of zelfs populaire muziek. Daarom lijkt het de Open Vlacc muziekwerkgroep beter voor de gebruiker om de rubriek J3 (Folk)  niet langer te gebruiken en de folk te laten opgaan in de rubrieken ‘Wereldmuziek’ of ‘Populaire muziek’.

Het Nederlandse NBLC-muziekclassificatieschema heeft de ‘folkrubriek’ reeds vroeger afgeschaft.

Omdat we beseffen dat dit gevolgen heeft voor signalisatie en etikettering, willen we peilen naar reacties bij de bibliotheken.

Antwoorden kan via dit kanaal of rechtstreeks aan Rosa.matthys@bibnet.be

Rosa Matthys, namens de Open Vlacc Muziekwerkgroep

Weergaven: 612

Berichten in deze discussie

Hmm, Rosa,  eerste reactie: ik merk een groeiende belangstelling voor folk als genre. Hier in de regio starten steeds meer muziekacademies en cultuurcentra met opleidingen en workshops folkzang, en folkmuziek, specifieke opleidingen folkviool, folkaccordeon, doedelzak, folkgitaar,  initiaties folkdance, ik zie aanzwellende folkfestivals, etc. De benaming wereldmuziek hoor je daar maar zijdelings bij vernoemen of is afwezig; te vergelijken met ook heel wat academies in de regio die jazzmuziek aanbieden in de opleidingen, zowel specifieke zang als percussie. De afdelingen jazz en pop lopen meer in elkaar dan folk en pop.

Om maar te zeggen dat naast klassiek, pop, en jazz ook folk toch nog steeds erkend en herkend wordt als apart genre. Er zijn ook fusievoorbeelden genoeg tussen pop en jazz, jazz en klassiek, pop en klassiek, etc. Verder heb je altijd de "etnische" muziek die vooral uit niet-westerse landen sterk kan verschillen en uiteraard een heel gamma "wereldmuziek" die daar dikwijls op voortbouwt.

Indien een fusie absoluut moet zou ik zelfs de wereldmuziek durven bij folk onderbrengen in plaats van omgekeerd - de fusie met pop zie ik niet zitten (maar uiteraard is er ook folkrock etc.). Qua stijl en muzikale erfenis zie ik pop toch los van folk. Vergeten we trouwens niet dat ook in de zogenaamde "klassieke" muziek veel invloeden uit de volksmuziek zitten - en dat klassiek uit de 18de eeuw ook weinig van doen heeft met hedendaagse klassiek - toch noemen we dat allemaal "klassiek".

 

Dag Lieven

Je hebt gelijk dat er nog steeds een grote belangstelling is voor folk als muziekgenre. Het voorstel behelst niet het muziekgenre, dit behouden we zeker. De folkliefhebbers kunnen nog steeds op 'genre' zoeken of vinden het genre als verfijning in de catalogus. Het is de aparte plaatsing van wat in de definitie van het Vlaams schema als folk aanzien wordt waar we het moeilijk mee hebben. Het groepeert nu ook niet alle folk. De folk zit nu verdeeld over Wereldmuziek (W1, W4) en J3 (folk).

De grens tussen pop en folk is toch soms moeilijk te bepalen. Groepen als "The Corrs " worden in de pop ingedeeld maar blijven wel het genre 'folk' behouden. Het is popmuziek met folkinvloeden. Ook verschillende 'singer songwriters' komen uit de folktraditie maar worden vandaag in de populaire muziek ingedeeld.
 

vriendelijke groeten

Rosa

Muziekafdeling Beveren is het vol-le-dig met je eens, Rosa !  Al hebben we het Vlaams muziekschema (nog) niet als plaatsing gebruikt.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden