Hallo,

Ik ben Jasper en ik volg de graduaatsopleiding aan de bibliotheekschool in Gent. In september ben ik gestart met mijn eindwerk dat zal handelen rond uitbreidingsactiviteiten met stripverhalen. Mijn bedoeling is een inspiratiegids samen te stellen waarmee openbare bibliotheken aan de slag kunnen.

 

Rond dit onderwerp zou ik wat extra informatie willen inwinnen:

1. Welke uitbreidingsactiviteiten (gaande van het opnemen in themastanden tot workshops of lezingen door stripauteurs) hebben jullie al gedaan? Wat zijn jullie ervaringen hiermee en hoe hebben jullie dit aangepakt?

 

2. Welke stripreeksen worden het vaakst uitgeleend? Ligt dit in de lijn van de reguliere boekenverkoop (vnl. de commerciële reeksen) of zit er hier een verschil op? Hoe loopt de uitleen van manga's en graphic novels?

 

3. Hebben jullie nog eventuele suggesties waar ik verder mee aan de slag kan?

 

Alvast bedankt!

 

Jasper

Weergaven: 1015

Berichten in deze discussie

Dag Jasper,

ik ben met iets gelijkaardigs bezig. 

Neem anders gerust eens contact op op tombibliotheek@gmail.com.

VrGrtn,

Tom

Bib Moorslede

Wij doen in de bibliotheek van Erpe-Mere momenteel mee aan de wedstrijd strip de bib, van Leuven stript.

Regelmatig hangt een collega artikels over strips bij de strips voor volwassenen. Nieuwe reeksen krijgen ook steeds wat aandacht via een affiche. Onze strip uitleen top 10 van vorig jaar kan je terugvinden op de blog: http://biberpemere.wordpress.com/2013/04/22/strips-voor-volwassenen... en http://biberpemere.wordpress.com/2013/04/30/strips-voor-de-jeugd-to...

Spijtig genoeg gaan graphic novels en manga niet zo makkelijk de deur uit, al merken we dat er nu ook scholen zijn die graphic novels op hun leeslijst zetten. Misschien komt dat wel omdat ze in Aalst een stripkoffer voor secundaire scholen hebben. In de bib van Ninove hadden ze onlangs ook een hele leuke activiteit waar ze tijdens de jeugdboekenweek het verhaal van Lowie in een strip gegoten hebben waar iedereen bij mocht helpen.

groeten,

Marijke

Dag Jasper,

ook in Puurs hebben we wel wat activiteiten rond strips. We hebben ook een werkgroep "PuurStrips" met o.a. Luc Morjaeu in. Momenteel hebben we in 't CC een eigen tentoonstelling rond Graphic Novel en in de bib de tento Graphic Poem van LeuvenStript en StripTurnhout.

Komende zondag hebben een activiteit "Zondagse kost" waarin Geert Deweyer komt vertellen over het leven en werk van Willy Vandersteen. Daarna signeert Luc Morjeau nog strips.

Indien nog vragen, spreek me er gerust over aan op school, of contacteer mijn collega Lieve.Scheers@puurs.be

Groeten,

Patrick

Hallo Jasper

1. In Ukkel werken we samen met het atheneum van Ukkel, vijfde ASO. De leerkracht geeft een korte les over het medium graphic novels/strips. De leerlingen lezen in een graphic novel uit de bib. De bib organiseert een lezing over graphic novels. We hadden al Geert Deweyer op bezoek en dit jaar Wauter Mannaert.

2. De manga's worden bij ons goed uitgeleend, de graphic novels iets minder.

Katrijn

Beste Jasper

Wij hebben in november 2011 voor kinderen van 10 tot 13 een workshop striptekenen gedaan met Conz. Dat was een heel toffe ervaring. Hij zorgt er voor dat de kinderen alles op een totaal andere manier gingen bekijken. Wat hen dan weer inspiratie bezorgde om een strippagina te tekenen.

Voor de volwassenen hebben we een lezing in 2009 een lezing gehad van Geert De Weyer over graphic novels. Een boeiende avond met veel informatie.

De stripreeksen die het meest uitgeleend worden voor de volwassenen zijn: XIII, Lanfeust van Troy en afgeleide reeksen, Verborgen geschiedenis, Largo Winch alhoewel dat momenteel iets minder is. Ik denk dat dat meestal ook de meest populaire reeksen zijn in de winkel.

Voor de jeugd is dat vooral Kiekeboe, Urbanus, Jommeke, Suske en Wiske enz.

We hebben wel enkele manga reeksen zoals Buddha en Monster maar die worden momenteel niet zo veel uitgeleend. En hetzelfde geldt voor de graphic novels. Mensen vinden niet gemakkelijk de weg naar graphic novels.

Hopelijk kan je hier al iets mee?

Dag Jasper,

Als je info wilt over de stripkoffer van Aalst? Ik promoot de betere strips, manga's en graphic novels. Doelgroep : laatste 2 jaar van het secundair onderwijs. De leerkracht krijgt de koffer met strips + lesmateriaal mee en kan hiermee aan de slag in de school.

Claire De lombaert van de afdeling tieners  bibliotheek Aalst

Hallo,

Dank je wel voor het antwoord.

Ik wil zeker meer informatie over de stripkoffer, en bij uitbreiding andere activiteiten die u en de bibliotheek hebt ondernomen ter promotie van de betere strips, manga's en graphic novels. Het lijkt mij misschien gemakkelijk dat ik persoonlijk langskom in de bibliotheek (ik woon in Ninove) zodat u deze dingen nader kan verklaren en ik specifiekere vragen kan stellen. Is dit ok voor u?

Mijn e-mailadres is jasperverreckt@hotmail.com.


Claire de lombaert zei:

Dag Jasper,

Als je info wilt over de stripkoffer van Aalst? Ik promoot de betere strips, manga's en graphic novels. Doelgroep : laatste 2 jaar van het secundair onderwijs. De leerkracht krijgt de koffer met strips + lesmateriaal mee en kan hiermee aan de slag in de school.

Claire De lombaert van de afdeling tieners  bibliotheek Aalst

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden