collega's, 

In de bib van Meulebeke zijn we al (te) lang aan het broeden op nieuwe wegen om de publieke werkposten te beheren en er diensten op aan te bieden. We zoeken een totaaloplossing met minimaal beheer en maximaal gebruiksgemak voor de bezoekers. De gespecialiseerde software van enkele leveranciers is vrij duur en voor een klein pc-park voor sommige functies wat overkill. dus moeten we het zelf uitzoeken met de mogelijkheden van de bestaande software en kleiner beschikbare software ( Winu, deepfreeze, kiosk, ...)

We moeten kiezen voor een klassiek opstelling ( server + pc's) of een thin-client achtige omgeving (de oude terminals?).

Ik zie in meer en meer bibliotheken de multiseatoplossing, maar die is voor ons minder interessant omdat onze machines verspreid staan. Heeft er iemand ervaring met thin-clients. positief negatief?  Goedkoper is het blijkbaar niet.

Ik houd jullie op de hoogte van ons veranderingstraject. Deze problematiek komt trouwens vrij weinig aan bod in dit forum.

Met vriendelijke groeten, 

Stef Blommaert

Weergaven: 380

Berichten in deze discussie

Wij hebben enkele jaren gelden dezelfde denk oefening ( PC-multiseat-thin client)  gemaakt en zijn tot de conclusie gekomen dat gewone PC's voor ons de beste oplossing waren. Thin client is niet goedkoper dan PC (zowel toestellen als thin client server !), multieseat kon ons niet overtuigen wegens (toen) onvoldoende volledig kant en klare oplossingen. Voor kleine bib (beperkt aantal publieke pc's) zijn de alles-in-1 oplossingen inderdaad zeer duur. In Herentals zijn de PC's dichtgetimmerd  met klassieke middelen zoals zwervende profielen, group-policy, Vlan etc.. heeft beperkingen maar eenmaal goed geconfigureerd weinig problemen.

Timewatcher (commercieel) software voor toekenning tijdsvenster gebruikers. Helaas nog geen goede betaalbare oplossing voor reserveren publiekpc's .

Momenteel 10 publieke pc's met WIN7pro en openoffice + IE. Bij opstarten een HTML pagina met links naar internet en databanken (mediargus..) . Op de balie kan met 1 snelkoppeling aan te klikken alle publiekpc's en/of catalogi aan/uitgezet worden dankzij gratis tool.

Wie niet over oneindige budgetten beschikt moet creatief zijn en kan toch mooie resultaten halen.Als meer kleine bibliotheken de koppen bij elkaar steken en ervaringen delen moeten er mooie goedkope oplossingen mogelijk zijn. Eventueel stagairs of studenten inschakelen, lijken me mooie afstudeeropdrachten.

Roger

Herentals

Miischien kan je toch eens kijken naar een opensource ubuntu oplossing.De sessie kan reeds gereset worden na uitlog.

Deze ubuntu software kan makkelijk ingesteld worden als opac of internet pc.De software vraagt weing computerkracht, dus kan op oude of nieuwe goedkope pc's.

In bibliotheek van Boom draaien die ubuntu pc's al jaren.

In de bibliotheek van Aalst zijn de thin client pc's vervangen door multiseat pc's met twee schermen en op hun oude thin-client server hebben wij een(debian) ticket server geïnstalleerd.Klant komt aan de balie, de verantwoordelijke maakt een surfticket aan voor 1, 2,3 uur of onbeperkt surfen.Max 5 seconden werk.

Vraag hun bevindingen in Aalst.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden