Even een aantal vragen in verband met de nieuwe AVI leesniveaus.
Welke bibliotheek is al begonnen met de voorbereiding voor de overstap naar deze nieuwe AVI?
Kan je mij zeggen wanneer jullie alles hiervoor klaar willen hebben?
Hebben jullie hiervoor zelf etiketten gemaakt of eventueel ergens gekocht?
Welke labels en kleuren gaan jullie gebruiken?
Alvast bedankt voor alle informatie!
Annelies Vandeweerdt
Bibliotheek Heusden-Zolder
Tags:
Beste Annelies,
in de bib van Stabroek zijn we al sinds 2010 naar het nieuwe systeem overgestapt. De omzetting heeft wel wat tijd en moeite gevraagd, maar het resultaat loont.
Voor de eerste graad heeft elk boek twee etiketten: onderaan de rug het 6+ etiket van Schultz met het leesniveau in vak 4 (deel, band, jaar) en een eventueel pictogram in vak 3. Vlak boven dit etiket plaatsen we een aanduiding van het leerjaar door middel van een tweede etiket (2x4 vrij etiket). Hiervoor maken we een onderverdeling in 1ste BEGIN, 1ste MIDDEN, 1ste EINDE, 2de MIDDEN en 2de EINDE.
De plaatsing in de bib gebeurt als volgt: voor het eerste leerjaar is er telkens 1 rek per tijdsaanduiding. Die opstelling paste precies met het aantal beschikbare rekken. Voor het tweede leerjaar staan de boeken van de twee tijdsaanduidingen door elkaar.
Bovenaan de rekken staan omzettingstabellen, zodat de kinderen, leerkrachten en ouders het AVI-niveau moeiteloos kunnen omzetten naar de nieuwe indeling.
Met vriendelijke groeten,
Veerle Mous
POB Stabroek
Dag Annelies,
In de bib van Asse werken we al een aantal jaar met de nieuwe AVI wat aanvankelijk toch wel voor wat verwarring zorgde omdat de scholen deze nieuwe AVI code nog niet allemaal hanteerden.
Onze eerste leesboekjes staan apart tot en met M4 (midden van het 2de lj.) Hoger dan dit leesniveau staat niet het technisch lezen centraal, maar het leesplezier. De verdere leesniveaus worden niet meer aangeduid en de lezertjes mogen dan in de gewone collectie leesboeken gaan snuisteren.
Etiketten hebben wij zelf gemaakt: op een klein etiketje printen wij AVI-start, AVI E3, GROEIBOEK, SAMENLEZEN,...
Het voordeel van de indeling is dat de juf/meester of mama/papa niet meer zo gefixeerd zijn op dit AVI lezen. Ze weten op welke plank ze moeten kiezen en welk niveau hun kind zou moeten halen. Wij merken dan ook dat de eerste leesboekjes op het rek AVI E3 nu bijna allemaal weg zijn wat betekent dat de meeste lezers het systeem toch wel beginnen te kennen.
Op de plank plakt het opschrift met wat extra uitleg: vb. AVI E3=einde 1ste leerjaar. De omzettingstabel hangt ter info op het rek.
De verwoording in de catalogus is: Jeugd beginnende lezers , AVI-E3: einde 1ste leerjaar
Wij zijn tevreden met deze indeling maar beseffen volkomen dat vele ouders en leerkrachten nog erg gefixeerd zijn op het AVI niveau. Wij willen veel meer de aandacht richten op de inhoud dan op het technisch lezen maar dit moet ook wel gebeuren.
met vriendelijke groeten
Annemie Vercammen, bib ASSE
Hey Annemie,
Zou ik de verschillende etiketjes die jullie maakten eens kunnen bekijken?
Zou je ze willen doorsturen naar mijn e-mailadres: alexandra.vervaecke@dilbeek.be?
Alvast hartelijk dank!
Vriendelijke groeten,
Alexandra
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door