Open brief van een bibliothecaris over het voorstel voor een gereglementeerde boekenprijs

Geachte minister van cultuur,
Geachte leden van de commissie cultuur van het Vlaams Parlement,
Geachte partners van het Boekenoverleg,
Geachte VVSG,

 

Op 14 januari 2015 nam ik actief deel aan een constructief overleg tussen Boek.be en de bibliotheeksector over de gereglementeerde boekenprijs.  Onze bezwaren tegen en bemerkingen bij een maximale bibliotheekkorting van 15% zouden meegenomen worden binnen het Boekenoverleg om het voorstel van decreet verder te verfijnen, waarna we dit met zijn allen eensgezind zouden verdedigen. 

Groot was dan ook mijn verbazing dat tijdens de hoorzitting al onze partners behalve 2 mensen van Boek.be het standpunt van de bibliotheken voor het eerst leken te horen en dat er geen letter (of cijfer) gewijzigd was aan het oorspronkelijke voorstel.  Waarom dan overleggen met de bibliotheken? 

Ik weet niet of één bibliothecaris het verschil kan maken, maar tot mijn spijt is onze sector volgens onze vakvereniging VVBAD en volgens ons steunpunt Bibnet verdeeld.  Via het online platform Kenniskantoor heb ik mijn collega’s uitgenodigd om hierover van gedacht te wisselen. 

De kruistocht die momenteel vanuit Boek.be tegen de bibliotheken en lokale besturen georganiseerd wordt maakt dat ik u deze brief liever nu en uit mijn persoonlijke naam stuur, dan binnen drie maanden uit naam van de hele geïnformeerde en eensgezinde bibliotheeksector.  

Ik heb er alle vertrouwen in dat de kans dat hij aandachtig gelezen wordt hierdoor niet kleiner wordt.  Het gaat hier immers om een voorstel dat de lokale besturen jaarlijks ca. 1 175 000 euro zou kosten.  Om postzegels en papier te besparen en om het doorsturen makkelijker te maken verstuur ik deze open brief in bijlage enkel via mail en online kanalen. 

Voor de slechte verstaander: ik heb helemaal niets tegen de uitstekende en verregaande dienstverlening die Standaard Boekhandel en Medio aan bibliotheken bieden en ik draag als bibliothecaris alle boekhandels een warm hart toe.   

Hopend op een eerlijke en constructieve houding bij alle partners van het Boekenoverleg en op een evenwichtige gereglementeerde boekenprijs die samen met de bibliotheken voor een rijk en divers boekenlandschap zorgt in Vlaanderen.

 

Mvg

Tim Lerno

bibliothecaris

Bib Londerzeel

Alle reacties zijn meer dan welkom!

Weergaven: 462

Berichten in deze discussie

Vaste boekenprijs: een goed idee of niet?

Een aflevering van De vrije markt op 27/06

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/devrijemarkt...

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden