Onze Ukkelse leeskring bestaat inmiddels een aantal jaar en volgt al die tijd al een vast stramien: we lezen afwisselend een werk van een Nederlandse en een Vlaamse auteur. Aan het eind van de bijeenkomst kiezen we het boek voor de volgende keer.

Ik heb het gevoel dat deze formule zijn beste tijd gehad heeft en ben benieuwd naar ervaringen van andere bibliotheken..

Specifieke vragen:

- hoe/wanneer kiezen jullie de boeken voor de leeskring?

- houden jullie bepaalde criteria aan (qua taal, genre, auteurs, ...)?

- hebben jullie tips hoe een leeskring voor alle deelnemers interessant te houden?

- ...

Hopelijk kunnen jullie me wat op weg helpen.

Alvast dank en hartelijke groetjes,

Annet (bib Ukkel)

Weergaven: 314

Berichten in deze discussie

Dag Annet,

Meerdere auteurs zijn boeiend: dus niet enkel Nederlands of Vlaams.

Eens in genres gaan lezen, per werelddeel, verfilmde boeken, een klassieker ter hand nemen, een verstript boek vergelijken met het originele, een non-fiction. Geen onderwerp is te gek voor een bespreking. Ik begeleid al tien jaar 2 leeskringen in Ledeberg: ik heb de indruk dat de honger groter wordt in plaats van kleiner.

We gaan naar theater kijken, maken vakantielijstjes met literatuurtips, laten andere culturen binnen, je kun ook je leden laten instaan voor een bespreking: elk om beurt. Ook de manier van een boek aan te brengen kan zo verschillend zijn dat het pittig blijft. Nodig eens een andere leeskring uit om te daten over de boeken: zeer leuk om te doen...

Succes

Carine van Kaprijke

Dank voor je antwoord, Carine.

Dat levert al heel wat denkstof op :)

Ik heb me nu ook aangemeld bij de groep Leesgroepen. Heeft het zin mijn vraag daar ook nog eens te posten?

Hallo Annet,

In de Boomse bib beginnen we nu aan het 4de leesjaar van onze leeskring en alle deelnemers zijn hier steeds zeer enthousiast over.

Ter inspiratie: dit is hoe wij in Boom te werk gaan.

Onze leeskring wordt begeleid door een vaste begeleidster met opleiding in de literatuurwetenschappen en zeer veel leeservaring. Zij kiest steeds aan het begin van het jaar 6 titels die dat leesjaar gelezen zullen worden, we maken die niet op voorhand bekend: tegen elke bijeenkomst zorgt de bib via IBL voor voldoende exemplaren van het volgende boek. Op die manier begint iedereen op hetzelfde moment zo onbevangen mogelijk aan het volgende boek.

Er is geen inspraak van de leden bij de keuze van de titels. Dit heeft verschillende redenen:

- we willen ervoor zorgen dat veel-lezers in onze leeskring nieuwe boeken ontdekken en hun grenzen op dit vlak verleggen

- de leeskring focust bij ons op de ontdekking van 'wereldliteratuur' dit wil concreet zeggen dat de 6 boeken die elk jaar gelezen worden steeds allemaal uit verschillende taal- en cultuurgebieden komen, de selectie voor een heel jaar moet dus een beetje een geheel vormen.

- er zijn twee min of meer 'vaste' boeken: elk jaar zit er 1 oorspronkelijk Nederlandstalig werk bij en het laatste boek (in juni) is steeds een verfilmd werk: de week na de bespreking kijken de leden dan samen (in de bib) naar de verfilming om het jaar gezellig met een drankje af te sluiten.

- het is heel leuk om te zien hoe nieuwsgierig de leden steeds zijn naar het volgende boek: iedereen zit vol enthousiasme te wachten op de stapel IBL's. Vaak is de keuze een onbekende verrassing voor velen.

Door de professionele begeleiding blijven de besprekingen steeds boeiend: onze begeleidster zoekt op voorhand veel achtergrondinformatie op en begeleidt het gesprek dan. Op die manier zijn de besprekingen per boek zeer afwisselend en diepgaand.

Er zijn uiteraard verschillende formules die voor een boeiend boekenavontuur kunnen zorgen!

Veel succes met jullie leeskring!

grtn,

Dara

Wat jullie doen is ook interessant, Dara.

Veel dank voor je reactie.

Leuk, al die ideeën!

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden