Beste collega's,
Over twee weken komt er een groep anderstaligen langs in de bib; mensen die al jaren Nederlandstalig onderwijs volgen in onze gemeente en die al best wat taalkennis hebben verworven. Hun docent wil hen graag kennis laten maken met de bib, en wij moedigen dat uiteraard aan.
We voorzien een rondleiding langs de interessantste collectieonderdelen, maar merken tijdens de voorbereiding daarop, dat we ons in de fictie voor volwassenen nog niet echt op ons gemak voelen.
We hebben een hele kleine collectie met gemakkelijk lezen voor anderstaligen.
Heeft er iemand tips of een lijst van "volwassen" boeken (mag ook cross-over literatuur zijn), die toch toegankelijk zijn voor mensen die minder gemakkelijk Nederlands lezen: korte zinnen, niet te dik etc.
Alvast bedankt voor jullie hulp!
groet, Suzanne
Tags:
De Wablieft-boeken zijn een goede reeks.
Verder kan DocAtlas (documentatiecentrum gericht op leermiddelen voor anderstaligen) je wel info bezorgen.
Veel succes.
Tine
dag
zie de reeks Wablieft boeken van uitgeverij Manteau
www.wablieft.be.boeken/wablieft-boeken
al blijven die wel helemaal binnen het NT2 genre
+
Voor titels buiten deze specifieke categorie wordt het inderdaad wat moeilijker
dat kan je eventueel via de boekenzoeker proberen die literatuur voor jongeren die weinig lezen aanraadt
http://boekenzoeker.org/16%2B/lezer.asp?Type=niet
ook uit het ander project van stichting lezen
http://www.fahrenheit451.be/deweddenschap/docs/2011_2012/lees_mee_m...
kan je eventueel titels putten
ook de nieuwe slashreeks lijkt me haalbaar
http://mzine.nbdbiblion.nl/#pagina=36855&filterOp=Categorie&...
Wist je dat je een bezoek van anderstalige cursisten ook perfect kunt combineren met een lezing rond mijn Wablieft-boek 'De eerste winter op de Zuidpool'?
De bibliotheken van Vilvoorde, Mechelen, Genk, Deurne en Kortrijk deden het al. Na een
belevingslezing in woord en beeld geeft de bibliothecaris tijdens de pauze een rondleiding. Daarna lees ik een stukje voor uit mijn boek en doen we een groepsgesprek over de Zuidpool en de klimaatverandering. Enthousiaste reacties gegarandeerd, en op die manier bereik je dit doelpubliek op een informele manier.
Wil je meer info, stuur me dan een mailtje.
hallo,
misschien kan je eens een kijkje nemen in onze catalogus of op onze blog http://assebiblog.wordpress.com/2010/07/15/zomer-van-het-makkelijk-... (hierbij zie je ook een foto van het rek, dat dicht bij de balie staat)
We hebben niet alleen makkelijk lezen romans & informatieve boeken (o.a. Nederlandse uitgeverij Eenvoudig Communiceren met heel eenvoudige boeken 'het verhaal van tom of ook iets moeilijkere boeken 'komt een vrouw bij de dokter en ook informatieve werken') apart in een "makkelijk lezen rek" gezet maar zetten hierbij ook andere hulpmiddelen om Nederlands te leren zoals taalcursussen, makkelijk lezen krant Wablieft, beeldwoordenboeken, info over Nederlands leren, ... Binnenkort komt hier ook de woordenloze graphic novel van Shaun Tan, de aankomst bij.
We hebben ook een makkelijk lezen brochure gemaakt voor anderstaligen in eenvoudig Nederlands.
Wat ik laat zien bij een rondleiding voor anderstaligen zijn de tweetalige poëziebundels (de meeste komen van uitgeverij point). Deze staan niet in het makkelijk lezen rek maar gewoon bij de poëzie. Er bestaan eveneens tweetalige prentenboeken. Ook interessant voor hun zijn Vlaamse televisieseries of films die je kan bekijken met een (anderstalige) ondertiteling.
Ik sluit een rondleiding voor anderstaligen meestal af bij het rek bij de reisboeken, hier laat ik ze dan hun thuisland opzoeken, wat ze altijd heel aangenaam vinden en natuurlijk ook grappig om te lezen wat ze over jouw land schrijven.
Hallo Suzanne,
In de bib van Borgerhout is een Taalpunt voor nieuwkomers en anderstaligen opgericht i.s.m. Documentatiecentrum Atlas.
De collectie bestaat uit taalleermiddelen om Nederlands te leren voor beginners en gevorderden, leesboeken in eenvoudige taal, luisterboeken, Nederlands gesproken films, boeken over maatschappelijke oriëntatie in eenvoudige taal en de Wablieft-krant.
Nieuwkomers kunnen er per dag ook 3 uur komen oefenen op 8 laptops met 8 verschillende taalprogramma's om Nederlands te leren.
Je vindt een lijst met boeken in eenvoudig Nederlands in de catalogus van de Antwerpse bibliotheken.
(Zoeken bij: Thema Volwassenen: Makkelijk Lezen; Nederlandse taal)
Veel succes!
Liesbet Laureyssens
Heel erg bedankt voor al jullie nuttige en vriendelijke reacties. Erg fijn dat we in jullie kennis mogen delen en niet zelf alles moeten (her)uitvinden! Dankzij jullie tips zie ik het helemaal zitten!
groeten, Suzanne
Dag Suzanne
Een antwoordje uit een schoolbibliotheek van het volwassenenonderwijs... een centrum volwassenenonderwijs met bijna 4000 cursisten NT2.
Om te beginnen kan je een kijkje nemen in onze catalogus, met het trefwoord "makkelijk lezen" heb je meteen meer dan 400 titels.
http://scvo-site.auralibrary.nl
Wij hebben niet alleen makkelijk lezen-fictie, maar ook wel wat boekjes non-fictie, vooral praktische (koken, babyverzorging, stages...).
De uitgeverij Eenvoudig communiceren heeft inderdaad een mooi aanbod (zoals iemand al zei), ook "hertaalde" romans die nu "in" zijn, van bv Herman Koch, Kluun,...
Bij de Wablieft-boeken, en bij heel wat publicaties van Biblion zijn ook luister-cd's te krijgen: lezen en luisteren tegelijkertijd! Heel veel gevraagd door NT2'ers!!
Naast de makkelijk lezen-boekjes werken we met de gevorderde NT2'ers ook met de gewone fictieboeken. Vooral niet te moeilijke thrillers, detectives, romantische verhalen en chicklit krijgen de meeste interesse. En adolescentenromans spreken ook erg aan!! Boeken met veel dialogen en weinig (te) lange beschrijvingen worden ook meer gekozen. Kleinere lettertypes en dicht bij elkaar gedrukte tekst is ook niet favoriet. Ook bij de niet makkelijk lezenboekjes speelt de "lay-out" nog een rol.
Voor de leesclub is het volgende boek: De melkweg, van Moeyaert. (We hadden eerder: Met angst en beven, van Amélie Nothomb en Vallen, van Provoost).
Er kan heel veel want de verschillen tussen de individuele lezers zijn groot, zelfs als ze al lang hier zijn én lang Nederlands praten. Maar grote verschillen zijn er altijd wel, voor welke groep lezers dan ook!
Succes met je rondleiding en geniet ervan: je zal een fijn publiek hebben!
Patricia
Beste collega,
Voor de anderstaligen, bieden wij de collectie boeken (romans in eenvoudige taal) van de uitgeverij 'Eenvoudig communiceren'.
(website: wwww.lezenvooriedereen.be).
groetjes, Simonne Detrez
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door