Beste

Indien er bibliotheken zijn die werken met  een incassobureau voor het innen van boetes, graag  hun bevindingen. Alvast dank.

Kathleen De Meester

HaBoBIB

Weergaven: 383

Berichten in deze discussie

Dag Kathleen,

Mechelen doet al een 3-tal jaar beroep op een deurwaarder voor het innen van schulden en het recupereren van achterstallige materialen of hun kostprijs.

De procedure gaat als volgt:

-na 2 'gewone' aanmaningen volgt een aangetekende brief;

-blijft reactie uit dan gaat het dossier naar een deurwaarder die nog een allerlaatste aanmaning stuurt;

-de allerlaatste stap en dit doen we alleen als de lener volhardt in zijn stilzwijgen is een dwangbevel. Hiervoor heb je ook voor elk dossier de goedkeuring van het college en de financiële beheerder nodig.

Met leners die uiteindelijk wel reageren maar niet meteen kunnen betalen, stellen we in overleg een afbetalingsplan op.

Alle kosten verbonden aan deze procedure zijn voor rekening van de lener. Een aangetekende brief kost conform het retributiereglement van de stad 10 euro, een brief van de deurwaarder 25,00 euro. Voor een dwangbevel bepaalt de deurwaarder de kostprijs (en die kan afhankelijk van de stappen die worden gezet oplopen tot een paar 100 euro).

Een strakke en strenge aanpak? Ja! Met extra werk voor de bibliotheek en extra kosten voor de lener? Ja!

Helaas laat de realiteit ons geen andere keuze. Er zijn gewoon teveel leners die alle afspraken over het terugbezorgen van materialen en het betalen van boetes ongestoord naast zich neer blijven leggen. Dit fenomeen terugdringen: dat is het doel van deze aanpak. Of beter nog: we willen dat deze procedure zichzelf op termijn overbodig zal maken.

:-)

rita

 

 

 

Dank je wel Rita!

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden