Wij overwegen om een IBL aanvraag gratis te maken voor onze gebruikers. Nu vragen we daar 1 euro voor.

Zijn er bibliotheken die deze service ook gratis aanbieden? Wat is voor hun de beweegreden en wat zijn volgens hen de voor- en nadelen hiervan?

 

Marleen Rome

bib Geel

Weergaven: 910

Berichten in deze discussie

Dat was voor ons ook de reden om IBL te promoten. En bij ons werkt dat zeer goed. Onze gemeente telt ongeveer 12000 inwoners en je kan niet alles in je collectie opnemen wat er in grote bibliotheken aangeboden wordt. Wij beschouwen IBL als een bijkomende service naar de lener.
 
Marleen Rome zei:

 Waarom willen wij IBL gratis aanbieden? In ons collectiebeleidsplan hebben we bepaald dat onze collectie afgestemd is op de vraag en tegemoetkomt aan de behoeften en interesses van de gebruiker.

Dit heeft bijvoorbeeld als gevolg dat we voor onze zizo collectie een breed toegankelijke collectie nastreven. Klanten die toch geïnteresseerd zijn in specifieke en gespecialiseerde onderwerpen, kunnen gebruik maken van IBL. Als je hier het verhaal over de basis- en extra diensten bij betrekt, vind ik dit in ons geval een basisdienst en zou het dus gratis moeten zijn.

Je kunt hierin nog verder gaan en de verschillende bibliotheken bekijken als een soort van netwerk, waarbij meerdere bibliotheken kiezen voor een bepaald accent in hun collectie, deze materialen geraken via IBL van de ene naar de andere bibliotheek, waardoor de gebruiker van elke bibliotheek toch kan genieten van een ‘totaal collectieaanbod’. In onze bib hebben we ervoor gekozen om een accent te leggen op het aanbieden van materialen voor ‘kansengroepen’ (bv. romans in eenvoudige taal, boekjes gericht op kinderen met dyslexie,…).

Als je bovenstaande piste volgt, zal het IBL verkeer stijgen en kunnen er misschien afspraken gemaakt worden met Bpost naar tarieven en snelheid van verzending. Misschien is hier een extra rol voor de provincie weggelegd die als taak heeft het samenwerken van bibliotheken te stimuleren?

Ik denk dat het interessant is om de discussie over wat is een basis- en wat is een extradienst te voeren. We zullen merken dat hier veel variabelen zijn: bibliotheken die een gratis lidmaatschap hebben, zullen volgens mij sneller geneigd zijn om voor bepaalde zaken iets extra te vragen, bibliotheken die een betalend lidmaatschap hebben, kunnen diezelfde service gratis aanbieden als een basisdienst.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden