Hallo,

De ervaring leert ons dat mensen met een hogere opleiding (en dan uit die groep nog vnl. de mannen) vaak geen (frequente) bibbezoekers zijn.
Om deze doelgroep toch in de bib te krijgen zouden we externe promotie willen voeren. Zijn er bibliotheken die hierin ervaring hebben en ons tips kunnen geven hoe we dit best aanpakken? Zijn er andere kanalen dan de klassieke mogelijk om deze doelgroep te bereiken?
Wij zijn ook van plan om in onze bib een aparte display te maken met werken rond uiteenlopende actuele (non-fictie) thema’s om hoger opgeleide lezers intellectueel te prikkelen. Zijn er bibs die al iets gelijkaardigs op poten gezet hebben? Welke onderwerpen spreken deze doelgroep het meest aan? Hoe trekken we best de aandacht?

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Weergaven: 186

Berichten in deze discussie

Beste Katrijn

 

Het verwondert mij dat jullie tot deze conlusie komen. Over het algemeen gaat het omgekeerde op voor bibliotheken en de cultuursector. Alle Vlaamse en internationale onderzoeken hebben totnogtoe immers uitgewezen dat vooral hopgeropgeleiden de weg naar de bibliotheek (en cultuur tour court) vinden. Uit de recente participatiesurvey blijkt dat 41,9% van de universitairen de voorbije 6 maanden een bezoek aan de bib bracht, ten opzichte van 12,5% van de mensen met een diploma lager onderwijs, of 20,7 % van de mensen met een diploma lager secundair. Zet je dat aandeel van hogeropgeleiden af tegen het aantal mensen in Vlaanderen met een diploma hoger onderwijs, dan zie je dat deze groep zeer sterk oververtegenwoordigd in het bibliotheekpubliek. De lager opgeleiden zijn zeer duidelijk minder aanwezig en bibliotheken (en bij uitbreiding heel de vrijetijdssector) slagen er veel moeilijker in om hen aan te spreken.

In jullie bibliotheek is dat blijkbaar anders. Ik vraag me af of jullie daar verklaringen voor hebben?


Vriendelijke groeten
Maja Coltura 

Het was niet mijn bedoeling om polemieken rond het bibliotheekpubliek op te starten, vandaar dat ik mijn vraag een beetje zal herformuleren: hoe kunnen wij als bibliotheek de leesfrequentie bij de doelgroep “hoger opgeleide mannen” bevorderen? Welke zijn geschikte promotiekanalen om deze groep te bereiken?

Vriendelijke groeten,
Katrijn Bergmans

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden