In 2009 ontwikkelden we een dienstverlening voor anderstaligen en nieuwkomers in de Antwerpse bibliotheken, de Taalpunten Nederlands. Ons concept bestaat uit 3 onderdelen( collectie, taallab, projecten en samenwerking) In Antwerpen zijn er ondertussen 7 Taalpunten Nederlands actief in verschillende districten. We hebben ons concept en de vormgeving ondertussen  officieel gedeponeerd.

Verschillende bibliotheken hebben intussen ons concept overgenomen en momenteel zijn al een 30-tal gemeenten aangesloten bij het Vlaams netwerk van Taalpunten Nederlands.

Nu het concept en de lay-out officieel gedeponeerd is, kunnen andere geïnteresseerde gemeenten een aanvraag doen om ook aan te sluiten. Met de huidige vluchtelingencrisis krijgen we ook alsmaar meer vragen.

We informeren de gemeenten dan uitvoerig over het concept, de collectie, het taallab en de projecten . ze ondertekenen een licentieovereenkomst en betalen éénmalig 100 euro. Ze krijgen dan alle communicatiematerialen toegezonden (het logo, de onderverdeling met verschillende iconen, de stickericonen voor de materialen,de meertalige affiche en  folder ,de brochure voor NT2-docenten, de signalisatie). Aangesloten bibliotheken kunnen ook het bureaublad van het Taallab krijgen met de websites om Nederlands te leren.

Onze droom is dat binnen een paar jaren een groot netwerk van Taalpunten Nederlands over heel Vlaanderen is verspreid en dat we studiedagen kunnen organiseren om onze projecten en activiteiten  met elkaar te delen en tips door te geven. We zijn nu nog op zoek naar een geschikt communicatiekanaal om alle aangesloten Taalpunten en gemeenten te verbinden met elkaar.

Bibliotheken die zich aangesproken voelen en hun gemeenten in deze tijd van vluchtelingencrisis kunnen overtuigen, kunnen altijd mailen naar: liesbet.laureyssens@stad.antwerpen.be voor meer informatie .

Vriendelijke groeten

Liesbet Laureyssens

Coördinator Taalpunten Nederlands

Antwerpse openbare bibliotheek

Weergaven: 555

Berichten in deze discussie

Liesbet,

Dit klinkt allemaal heel goed!Ik ben helemaal voor, maar gaat de gemeente luisteren naar een gewone bibmedewerker? Volgens mij moet je ook de integratieambtenaren en de OCMW's aanspreken.

By the way, hebben zij toegang tot kenniskantoor? Dat zou ideaal zijn.

Ja, de bibliotheken en de bibmedewerkers zullen hen natuurlijk moeten overtuigen maar vele gemeenten zijn op dit moment op zoek naar oplossingen voor de problemen die vluchtelingen bezwaren w.o. Nederlands leren. Ik hoorde dat er al wachtlijsten waren voor NT2 in sommige regio's. Dan zijn de zelfstudiematerialen en de taallabs van het Taalpunt natuurlijk al een hele hulp. Dat argument moeten bibmedewerkers gebruiken.

We krijgen toch al veel aanvragen van bibliotheken.

Groetjes

Liesbet

Liesbet

Dag Liesbet,

Het staat je altijd vrij om een aparte groep op Kenniskantoor te creëren over de Taalpunten. En iedereen kan zich lid maken.

Jan

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden