Bezoekers nemen al snel een boek uit het rek en zetten het op de verkeerde plaats terug. Soms staat het slechts enkele meters verder, of toevallig tussen twee turven die nooit worden ontleend, en niemand vind het ooit weer. Na klachten van leners wordt het boek na verloop van tijd als vermist opgegeven. Op die manier valt er een bepaald percentage van materialen als het ware van de radar.

In kleinere bibliotheken (zoals onze filialen) is het doenbaar periodiek alle rekken na te kijken en op die manier verkeerd geplaatste materialen op te sporen. In de hoofdbib is dat moeilijker vanwege de schaal en het intensief gebruik door bezoekers, zeker als het druk is en medewerkers hun handen vol hebben met het terugplaatsen van materialen uit circulatie.

In principe zouden we de hoofdbib natuurlijk kunnen verdelen in segmenten. Wanneer er tijd over is worden alle rekken systematisch nagekeken, en na een zestal weken is de hele bibliotheek ondersteboven gekeerd. Als het druk is, ligt dat echter moeilijker - en net dan is het eigenlijk van belang dat leners en medewerkers werken op de juiste plaats terugvinden.

Een alternatief zou zijn om een handheld RFID-toestel aan te kopen. Daarmee lees je, naar verluid, in een handomdraai een rek in waarbij het toestel je laat weten wanneer je een boek scant dat als 'vermist' is opgegeven, of afwijken van de context waarin ze staan. Boeken die je op die manier terugvindt moeten niet opnieuw worden aangekocht, en als dit sneller gaat dan manueel alles nakijken besparen we natuurlijk heel wat manuren. Is er iemand die zo'n toestel gebruikt en me meer kan vertellen over de mogelijke Return on Investment?

Daarnaast kan een handheld natuurlijk ook gebruikt worden voor het afvoeren van materialen, uitzoeken van reservaties, controleren van de beveiliging en conversie. Heeft er iemand ervaring met die mogelijkheden van zo'n toestel?

Andere info over het op orde houden van de rekken is natuurlijk ook welkom.

Vriendelijke groet!

PS: fantastisch initiatief, deze website. Ik ben hier nieuw, maar heb hier en daar al iets kunnen bijleren uit andere vragen :-)

Weergaven: 221

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden