Beste collega's,

Een banaal, maar toch belangrijk vraagstuk: wie heeft de sleutel tot het netjes houden van de bib?

Wij zijn sinds een tijd niet meer tevreden met het huidige systeem van goedzetten en zouden graag met een nieuwe methode willen beginnen. Momenteel doet iedereen zijn of haar "deel"(onveranderlijk), groter of kleiner, afhankelijk of je voltijds of halftijds werkt.

Hoe pakken jullie het aan? Welke kuilen moeten we omzeilen?

Bij voorbaat dank voor jullie hulp!

 

groet, Suzanne

 

Weergaven: 744

Berichten in deze discussie

Wat bedoel je met goedzetten?

In de bib van Beringen maken we een onderscheid in "controle juiste plaatsing" en "lijnen".

Controle juiste plaatsing: iedereen van het personeel heeft een stukje van de collectie dat hij/zij controleert op de correcte plaatsing: verloren geplaatste materialen, controleren op signatuur. Sommige stukken zijn intensiever qua controle, denk maar aan SISO en meer bepaald de reisgidsen, andere stukken zijn makkelijker en sneller gedaan. We hebben hiermee rekening gehouden. De bedoeling is dat ieder zijn stukje 1 keer per maand controleert. Of deze opdracht gedaan wordt is zeer moeilijk te controleren:-(

Lijnen: In onze bib zijn 3 verdiepingen en zijn we 5 à 6 uren per dag open. Op elke verdieping is er een personeelslid dat de permanentie verzorgt gedurende een blok van 2 uren (3 blokken/dag). Elke verdieping is verdeeld in 3 evenwaardige delen. Tijdens blok 1, 2 en 3 zijn de te lijnen delen vastgelegd, ongeacht wie er permanentie doet. Met lijnen wordt bedoeld dat de boeken, cd's, dvd's, ... netjes in of op het rek staan. Deze opdracht is iets makkelijker te controleren maar niet eenvoudig.

Voor beide opdrachten geldt vooral het goede voorbeeld geven. Al bij al zijn de bezoekers tevreden over de netheid van de bib.

In bib Dendermonde heeft niemand een eigen deel van de collectie om in het oog te houden. Er wordt dagelijks van 13 tot ongeveer 13u30 (13u40) een stuk van de collectie goed gezet. En dit met alle op dat moment aanwezige personeelsleden.

maandag: NF volwassenen
dinsdag: avm en leeszaal
woensdag: F+NF jeugd
donderdag: NF volwassenen
vrijdag: F volwassenen

Tijdens de dagelijkse uitleen is er per afdeling één personeelslid aan het werk als floorwalker. Zij/hij zet wat teruggebracht werd terug in het rek, op dat moment is er natuurlijk al een eerste controle of de materialen op de juiste plaats staan.

 

Groet

Veerle

 

Dag Suzanne,

 

In de bib van Edegem werken we met volgend systeem:

- MA/DI/DO & VR zetten we van 14.30-15u (vlak voor opening bib) de ganse collectie 'goed' met alle aanwezige personeelsleden. Goed zetten betekent zien of alles een beetje netjes staat (boeken sluiten mooi aan, geen scheefgevallen boeken, ...). Er wordt niet echt gecontroleerd op juiste plaatsing, maar als je een materiaal tegenkomt dat flagrant fout staat, is het wel de bedoeling dat het correct geplaatst wordt. Voordeel van dit systeem is dat collega's de ganse collectie wat leren kennen, zien welke themastands er door collega's gezet zijn, ... Door te werken met alle aanwezige collega's zijn de voltijdse collega's meestal meer van dienst dan de halftijdse.

- iedere collectieverantwoordelijke  wordt geacht zijn/haar stukje collectie op orde te houden

- om de drie weken - voor de start van de teamvergadering - zetten we gedurende een half uur met alle collega's de bib 'juist', dwz checken  op juiste plaatsing. Hierbij wordt altijd een stukje van de collectie onder handen genomen (romans, NF, multimedia, ...)

 

Hopelijk is dit een beetje een antwoord op je vraag.

 

groetjes

Veerle

 

 

In Balen hebben we hulp van een pwa medewerker. Zij neemt 's morgens de boeken uit de inleverbussen in, zorgt voor een correcte plaatsing van de collectie en spoort 'vermiste' materialen op.

Bovendien zijn  we tijdens de dagelijkse uitleen aan het werk als floorwalker. We zetten wat teruggebracht werd al zoveel mogelijk terug in het rek en zorgen voor dat de bib er netjes blijft uitzien.

In Zulte hebben we vijf vrijwilligers die een halve dag per week komen 'wegsteken'. Ze zijn 'gespecialiseerd' in jeugd of volwassenen.

In academische bibliotheken gebruiken ze dikwijls plankjes die je op de plaats kan steken waar je een boek uit het rek nam, zodat je zonder moeite een boek ook op exact dezelfde plek kan terugzetten. Ik vraag me af of dit in een openbare bibliotheek ook zou kunnen werken. Misschien wel op de afdeling non-fictie en fictie volwassenen? De collectie geraakt toch vooral overhoop doordat mensen een boek bekijken en dan terugzetten waar dit 'het makkelijkste' kan , (waar een grote vrije ruimte is, op ooghoogte) dikwijls ook omdat ze gewoonweg niet meer weten waar het stond en niet zo vertrouwd zijn met onze plaatsingsystemen, en alles snel moet gaan.

 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden