Beste collega's,

op de Nederlandse bibliotheek 2.0 website heb ik deze vraag ook al gesteld, maar op suggestie van Edwin Mijnsbergen meld ik mij ook hier in België. Jullie hebben immers al wat langer ervaring met Fundels.

In de nieuwe bibliotheek in Almere gaan we Fundels uitlenen. We willen ze echter ook gaan installeren op een aantal publiekscomputers in de bibliotheek. Onze publiekscomputers (zo'n 130) worden centraal aangestuurd/beheerd met BNA software van het bedrijf BeeSmart. Hierdoor zijn alle computers gelijk ingericht en kunnen ze van afstand beheerd worden. Door computers binnen de BNA omgeving een profiel te geven, kunnen de computers geschikt gemaakt worden voor bepaalde taken: als catalogus, als Office/Internet computer, of als computer met één bepaalde website of programma.

Ik las de installatiehandleiding voor Fundels in de bibliotheek en schrok wel een beetje. Het lijkt erop dat dit Fundel systeem vooral bedoeld is om op 'standalone' computers geïnstalleerd te worden. Voor ons lijkt dat een brug te ver, qua beheer.

Zijn er in Vlaanderen bibliotheken die al ervaringen hebben met Fundels op computers in de bibliotheek en zo ja, hoe hebben jullie dat gedaan?

Bij voorbaat dank voor jullie reactie!

Peter

Weergaven: 559

Berichten in deze discussie

Inderdaad beetje probleemgeval: je kan ook niet alle boekjes in 1 keer downloaden en regelmatig moeten software updates gebeuren. Eén van de problemen die wij ondervonden was dat gebruikers er in slaagden te gaan surfen op internet op de fundels-pc . Maar internet afsluiten is geen oplossing. Beperken van de toegang tot bepaalde websites lost dit op: (advies van leverancier hieronder)

Op dit moment zou www.fundels.com en store.playlane.be moeten voldoende zijn, beide op http en https.  Indien mogelijk raad ik alle fundels.com en playlane.be hosts te accepteren (dus *.playlane.be en *.fundels.com) om toekomstige wijzigingen zo goed als mogelijke op te vangen.

Wij hebben 1 publiek-pc speciaal gereserveerd voor de fundels, jullie overwegen wellicht meerdere publieksfuncties op 1 pc toe te laten .

Bedenk dat dit product volgens mij niet voor bibliotheken is ontwikkeld maar voor thuisgebruikers. Ik heb altijd gevoel gehad dat bibliotheken als lanceringsplatform dien(d)en.

Je zou verwachten dat de RFID-lezer software + digitale boekjes zou bevatten zodat deze zonder sporen achter te laten op gelijk welke computer kan worden aangesloten. Maar niets is minder waar : een gebruiker moet internetverbinding hebben, software installeren, wordt verzocht zich te registreren (hoewel niet noodzakelijk) zodat marketing info wordt verzameld door leverancier en na gebruik (inleveren spullen bij bib) blijft de software op de computer van de gebruiker achter. Ook niet echt toegankelijk voor alle lagen van de bevolking vind ik.

Het is echter een succes in de uitlening, ouders hoeven boekjes niet meer zelf voor te lezen. Spijtig genoeg worden de jongste 'lezertjes' van de papieren versie naar de beeldbuisversie getrokken, de papieren versie lijkt dan enkel nog als backup te dienen om te lezen bij kaarslicht in geval van stroompanne.

Ik wacht met spanning op de eerste boekjes in plaatselijk dialect: Fries , Limburgs,.. dat zou nog eens een toegevoegde waarde zijn.Aangezien dialecten terug meer erkenning krijgen en toch meer gesproken dan geschreven taal zijn is hier voor fundels misschien een taak weggelegd.

Roger

Wij installeren Fundels (en andere software) op een mastercopy, ook het downloaden van de boekjes doen we hier zoveel mogelijk (publiekspc's draaien allemaal DeepFreeze).

Daarna worden deze "gecloned".

Net als jullie werken we onder de BNA omgeving, we verwijzen in WebAdmin (we draaien R270) onder cdrom's naar c:\\Program Files\\Fundels\\Fundels.exe

Bepalen welke pc's er nu Fundels kunnen opstarten gebeurt via de profielen die we toewijzen.

Beste Roger en Benny,

hartelijk dank voor jullie reacties - daar hebben we iets aan!

Peter

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden