Binnenkort starten we met een MLP. We hebben een praktische vraag. Krijgt een boek dat in het MLP komt zowel een gewoon rugetiket als een Makkie frontaal? Of is het zo dat boeken die in het MLP staan geen gewoon rugetiket krijgen? Dat lijkt ons dan moeilijk als boeken verhuizen van het MLP naar de gewone collectie en omgekeerd.

Weergaven: 446

Berichten in deze discussie

Dag Annemie,

de makkie-sticker wordt in principe inderdaad op de front gekleefd. Ook wanneer het boek later terug naar de gewone collectie verhuist, is het dan herkenbaar als 'makkelijk lezen' boek wanneer iemand het uit het rek haalt.

Ik vermoed dat de meeste bibliotheken ook een gewoon rugetiket voorzien, inderdaad met oog op verhuis naar de gewone collectie wanneer de MLP-collectie vernieuwd wordt.

Wanneer de boeken op het MLP staan is het verder belangrijk dat je ze groepeert per onderwerp of genre en deze onderverdelingen (met pictogrammen) zichtbaar maakt in het MLP. Tijdens onze opleiding hebben we een richtinggevende lijst doorgegeven. Als je die niet meer zou terugvinden geef je me maar een seintje.

vriendelijke groet,

Kris De Winter
PBC Vrieselhof

Hoe onderscheiden jullie dan de boeken die in het MLP thuishoren van de makkelijk lezen-boeken die in het rek staan (bij het terugzetten)?

Is het mogelijk de richtinggevende lijst met onderwerpen te verkrijgen?

 

Alvast hartelijk dank!

 

Alexandra Vervaecke

Bibliotheek Dilbeek

Dag Alexandra,

de materialen die op het MLP staan hebben in het bibliotheeksysteem een specifieke plaatsingscode, daarmee kan een bibmedewerker zien waar ze thuishoren.

We hebben per genre en thema plaatsingscodes voorzien. In bijlage de lijst, dan heb je ook de gebruikte onderverdelingen.

Deze onderverdelingen zijn geen ijzeren wet, elke bib kan nog kiezen om hier van af te wijken door bepaalde categorieën samen te voegen of extra categorieën te voorzien. Zoals gezegd is het principe wel belangrijk: de rubricering is nodig voor een goede doorzoekbaarheid van de materialen.

mvg,

Kris De Winter

Bijlagen:

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden