Dag collega's,

Zijn er al bibliotheken die ervaring hebben met de opstart van 'een lezerscollectief' in hun bib?

Hoe rekruteer je begeleiders?

Hoe rekruteer je deelnemers?

Omdat leesplezier voorop staat: is er effectief interactie bij het lezen?
Wat wordt er zoal voorgelezen?
Frequentie van de samenkomsten? 

Kun je ons hierbij wat inlichtingen geven? Laat maar horen!

Bedankt,

Annemie Vercammen,
bibliotheek ASSE

Weergaven: 418

Berichten in deze discussie

Dag Annemie,

 

Nadat ik in mei vorig jaar de 3-daagse opleiding van "the Reader Organisation" gevolgd had, ging ik in september 2013 van start met een samenleesgroep in Oostende. De deelnemers worden letterlijk tussen de soep en de patatten gerekruteerd in het restaurant van een dienstencentrum. De sessies gaan wekelijks door en duren ca 1 uur.  De opkomst is variabel (tussen de 3 en de 9 deelnemers; het menu van de dag speelt ook een rol :) en de ene samenkomst is al geslaagder dan de andere.

 

Toch ben ik nog altijd even enthousiast over het concept. Het is een unieke manier om met literatuur om te gaan: er wordt voorgelezen en door gerichte pauzes en open vragen krijgen de deelnemers de kans om hun meningen en ervaringen te delen.

 

Qua teksten kan je uiteraard veel kanten uit: het is de bedoeling dat de deelnemers kunnen genieten van mooie literatuur - ook als ze zich niet geroepen voelen deel te nemen aan een gesprek - maar de tekst moet toch wel stof tot nadenken bieden. Er wordt telkens een stuk proza (meestal een kortverhaal maar een op zichzelf staand fragment kan ook) én een gedicht gelezen.  Voor wie door de bomen het bos niet mee ziet werkt Het Lezerscollectief aan een bundel met beproefde teksten.

 

Het begeleiden van zo'n groep vergt wel enige duiding en oefening.  Het gaat immers om méér dan louter voorlezen terwijl het geen klassieke leesclub en zeker ook geen therapiegroep is.  Potentiele begeleiders moeten dus niet enkel een tekst mooi kunnen voorlezen, ze moeten ook een groep kunnen sturen.  Net de interactie van de groep én het bewaken van de "grenzen" van het gesprek en het terugkeren naar de tekst maken de eigenheid uit van een samenleessessie.

 

Het rekruteren van deelnemers kan op zeer diverse manieren: je kunt werven dmv flyers, je kunt de mensen aanspreken, je kunt werken via een ondersteunende instantie (beweging waar armen het woord nemen, dienstencentra, scholen, rusthuizen, ...) ... Eén van de kenmerken van de leesrevolutie is immers dat men de grenzen van het lezen wil opentrekken: dit is geen activiteit die binnen de muren van de bibliotheek moet gebeuren, met deelnemers die reeds literatuurminded zijn.

 

Je merkt: het heeft toch wel wat voeten in de aarde.  Het is zeker ook iets waarin je als begeleider moet groeien. Het recent opgerichte Lezerscollectief zal - naast de uitgifte van een bundel - een structuur van opleidingen en ervaringsmomenten uitbouwen, wat zeker nodig is.  Wij zijn er enkel nog niet uit of de vooropgestelde structuur van een coöperatieve iets is waar we kunnen instappen.  Wat dat punt betreft horen we graag het standpunt van andere bibliotheken.

 

Wij zijn heel voorzichtig gestart met één samenleesgroep maar zijn van plan om na de zomer uit te breiden; de bibliotheek van Antwerpen heeft reeds een uitgebreide samenleesgroepwerking.  Op de Locustoer (vrijdag 20/06) verzorgen we samen een "tafel".  Kom dus zeker aanschuiven als je ons verhaal wil horen.  Uiteraard kan je ook voor verdere info gewoon contact opnemen.

 

met vriendelijke groeten,

 

Mia Kluysse

dienstleider

 

Bibliotheek Kris Lambert |  Wellingtonstraat 7 | B-8400 Oostende

T 059 29 51 56

mia.kluysse@biboostende.be

 

Dag Annemie, vanuit De Dagen lezen we samen in diverse sociaal-culturele centra, psychiatrische instellingen en andere kwetsbare plekken zoals een Ziekenhuisschool. Vanaf 7 mei beginnen we met wekelijks samen lezen in Muntpunt alvast. Je mag me gerust eens bellen voor wat uitwisseling van gedachten & ideeen. Zo leiden wij enthousiaste lezers op tot leesbegeleiders, ze groeien door vanuit de samen lezen-groep, heel organisch. Hartelijke groet, Silvie Moors (0498528892)

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden