Een rechtvaardiger alternatief voor de maximale bibliotheekkorting van 15%

Effe een efficiënter ideetje:

Alle bibliotheken moeten jaarlijks 1% van hun collectiebudget afstaan aan een innovatie- en compensatiefonds dat verdeeld wordt over alle lokale onafhankelijke boekhandels die aan bibliotheken leveren.  Hierdoor gaat er meer geld naar de met het voorstel van decreet beoogde doelgroep dan met een maximale bibliotheekkorting van 15%.  Onafhankelijke boekhandels kunnen deze extra middelen investeren in de dienstverlening aan bibliotheken om hun concurrentiepositie te versterken en bibliotheken uit de ruime(re) regio aan te trekken, maar ze kunnen deze ook gebruiken om de hoge(re) kortingen aan bibliotheken te compenseren, waar en wanneer ze het nodig achten om deze aan te bieden om concurrentieel te blijven. 

Bibliotheken investeren met hun bijdrage in een gezonde en diverse boekenmarkt, waarin verdere monopolisering door dominante marktspelers op een efficiënte(re) manier wordt tegengegaan.  Een bibliotheek die vandaag gemiddeld 20% korting geniet moet met dit voorstel maar liefst 80% minder besparen op collectie-uitgaven dan met het voorstel van een maximale korting van 15%.  

Op basis van de cijfers uit 2013 zou er jaarlijks 235 000 euro in het fonds terecht komen.     

Dit voorstel is - indien gewenst - perfect combineerbaar met een faire maximale bibliotheekkorting van bv. 25%, waarmee ook de excessen aan banden worden gelegd.

Wat denken jullie? 

Weergaven: 295

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden