Een lener is voor het rusthuis waar zij werkt op zoek naar de documentaire Lasse och Ulla. De documentaire is uit 2006 en gaat over dementie. Weet iemand waar ze aan Lasse och Ulla zou kunnen geraken? Alternatieve titel is: Voor eeuwig de jouwe.

Weergaven: 365

Berichten in deze discussie

Je kunt een impala aanvragen bij Vives via Unicat.Linda Suply zei:

Je kunt een impala aanvragen bij Vives via Unicat.

Dag Linda, bedankt voor je antwoord. Kan je me zeggen hoe ik die aanvraag moet doen? Ik weet enkel hoe ik moet aanvragen bij ovinob.

Plaats een vrije-IBL-aanvraag en kies voor object (je moet wel de gegevens zelf allemaal invullen, maar die staan hieronder: 

Voor eeuwig de jouwe : Lasse en Ulla : een film over grenzeloze liefde en over de ziekte Alzheimer

Plaatsnummer: SJS.AD.98 (Sint-Jorisstraat Brugge)

Beschikbaar, kan worden ontleend voor korte periode

Onderwerp:

Relaties ; ouderen

Ziekte van Alzheimer

Samenvatting:

Een film (oorspr. titel: Lasse och Ulla) over de onvoorwaardelijke liefde van het hoogbejaarde echtpaar Lasse en Ulla Rudberg voor elkaar, ondanks de ziekte van Alzheimer die langzaam hun leven overneemt. Lasse en Ulla kennen elkaar al ruim zeventig jaar. Lasse werkte als jurist op het gemeentehuis van Stockholm, Ulla als onderwijzeres op een lagere school. Met hun vijf kinderen ging de familie Rudberg er op uit met de boot, zeilen door de archipel van Stockholm. Lasse en Ulla keken halsreikend uit naar hun pensionering, ze droomden van een eigen huisje op een van de eilandjes aan de kust, waar ze in alle rust van het leven konden genieten. Maar die droom spatte uiteen toen Lasse op 69-jarige leeftijd de ziekte van Alzheimer kreeg. De filmmaker volgde het liefdespaar maar liefst negen jaar met haar camera, vanaf het moment dat Lasse's ziekte zich voor het eerst openbaarde. Terwijl het ziekteproces voortschrijdt, en Lasse alle trekjes krijgt van een lastige Alzheimer-patiënt, blijft de keuze van Ulla voor de liefde van haar leven onvoorwaardelijk. Dwars door alle stormen van het leven blijft Ulla oog houden voor de positieve kanten, voor de dingen die ze nog samen kunnen doen. Maar uiteindelijk wordt de zorg voor haar man Ulla te veel,en moet ze Lasse loslaten. Wat de documentaire zo bijzonder maakt is het feit dat het ziekteproces van Alzheimer gedurende meerdere jaren in zijn ontwikkeling wordt gevolgd. Daardoor wordt op indringende wijze duidelijk wat dit voor de zieke zelf, maar ook voor zijn naaste omgeving betekent. De patiënt wordt in zijn diepste wezen getroffen, verandert van persoonlijkheid en verliest ten slotte zichzelf. In de documentaire komt ook de partner van de patiënt aan het woord, zij vertelt over de zaken die ze bij haar echtgenoot ziet veranderen. Haar verslag is aangrijpend in al zijn nuchterheid, velen zullen bij het zien ervan zich persoonlijk aangesproken voelen.

Permalink:

http://bib.howest.be/catalog/hws01:001935213

RSS

© 2022   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden