In het najaar gaan we automatiseren. Nu wacht ons nog de grootste klus: het converteren van onze collectie. Wie van jullie kan ons hieromtrent tips geven. 
Met welke afdeling zijn jullie gestart? Werken jullie met afvinklijsten of enkel met een visuele herkenning zoals stipje op boek? Hoeveel personeelsleden/vrijwilligers waren er aan de slag? Hoeveel materialen per uur? Wat zijn de valkuilen? enz....
Veel vragen en daarom heel graag jullie ervaringen en expertise. DANK!

Weergaven: 180

Berichten in deze discussie

Hallo Rita,

wij zijn gestart op 6 mei en hebben op vandaag al 20% van de collectie getagd. Tussendoor tijdens de uitleen en ook buiten de openingsuren door 1 personeelslid. Het gaat dus zeer snel. Ik doe zelf de moeite niet meer om uit te rekenen hoeveel tijd we nodig hebben omdat onze verhuis is uitgesteld en we meer dan tijd genoeg hebben om de klus te klaren. 

Oorspronkelijk gingen we extra hulp inzetten van wijkwerkers, maar dat blijkt dus niet meer nodig.

Mijn tip: maak een draaiboek in google spreadsheet. Op die manier kunnen meerdere collega's gelijktijdig het draaiboek raadplegen en bewerken. Op dit moment werken we met 1 RFID-toestel, maar er zijn nog 2 extra geleverd die binnenkort geïnstalleerd worden. In bijlage ons draaiboek.

Wij zijn gestart met de kleinere collecties, waarvoor we ofwel de volledige titellijst afprinten (indien die vrij beperkt is) en waarop bibmedewerker afvinkt welke titels getagd zijn (bv. dwarsliggerscollectie, gedichten jeugd per leeftijd, enzovoort). Ofwel gaven we medewerkers een excellijst waarop ze autosom van onderdelen konden maken (bv. per kleuterZIZO subrubriek), boeken taggen en aantal tellen. Enkel indien geen match tussen autosom en getelde titels voor dat onderdeel moest worden opgespoord welke titel afwezig was, die niet status uitleen had. De titels met status uitgeleend werden afgeprint en moeten dan later nog getagd worden.

In het draaiboek hebben we het status 'klaar' voor het afronden van de eerste tagronde waarbij alles dat binnen staat wordt getagd. De status 'afgerond' is voor als ook de nog uitgeleende titels getagd zijn en dus het volledige onderdeel afgewerkt is.

Voor de strip jeugdcollectie hebben we een tabblad voorzien in het draaiboek waar collega's een 1-tje zetten voor elke strip die getagd is. De eerste tagronde is gepasseerd. Alles wat in het rek stond is getagd op enkel dagen tijd (tijdens uitleensessie!) 44%. De komende weken moeten de binnengekomen strips opzij gehouden worden om te taggen + afgevinkt worden in de lijst. Dit systeem lijkt te werken voor kleinere onderdelen en snel te taggen items zoals strips. We moeten dit nog uittesten op de fictie-collectie.

In vorige bib heb ik ook conversie meegemaakt. Daar werd stipje gezet op barcode, maar dat vervaagde na een tijd. Er werd ook genoteerd op blad aan boekenkarren tot waar getagd was en dan moesten alle items nagekeken worden op tag voor ze in het rek werden gezet. De ene collega deed dit consequent, de andere vond dit voor bepaalde rubrieken niet meer nodig na verloop van tijd en keek dit dan ook niet meer na. Geen sluitend systeem dus...

Bijlagen:

Dag Katrien,

Hartelijk dank voor je reactie. Het geeft al moed om te horen dat jullie start veelbelovend was. We waren niet onmiddellijk van plan om met lijsten te werken en af te vinken maar inderdaad het is uiteindelijk wel een meer sluitende manier van werken. Kun je aub nog eens je draaiboek doormailen naar ons. Ik kan watt nu in de bijlage zit niet openen. 

Nog een bijkomende vraag: kleven jullie de tags ook op verschillende plaatsen en zo ja waar: op een vertikale lijn of in de hoeken?

En wat de DVD's: alle schijfjes van series labelen of slechts een paar?

Met dank en hartelijke groeten,

Rita Latrez, bib Vondel

Hallo Rita,

lukt het via deze link om het bestand te downloaden? Anders mail ik het morgen nog door.

Draaiboek RFID- bib Hamme

We kozen op aanraden van RFID-firma's voor rechthoekige boeklabels omdat dit toch net iets groter zijn en dus iets meer kans dat die gelezen worden als item net buiten de zone zou liggen. Achteraan in het boek op het schutblad. indien mogelijk redelijk in het midden (hoogtegewijs) en tegen de naad van het boek aan. Dit is natuurlijk afhandelijk van wat er op het schutblad staat. We plakken geen tekst of stuk landkaart af. Je moet daar flexibel in zijn. Desnoods elders achteraan of zelfs vooraan.

Wij hebben gekozen voor de AVM-pro-labels en kleven dus een tag op elk schijfje. Op dit moment nog in testfase voor onze oude collectie waar al een eigendomsklever op plakte. Maar het ziet er inderdaad naar uit dat 2 stickers op elkaar geen probleem geeft. We hebben vooraf 10 dvd's afgespeeld op 6 dvd-spelers en genoteerd of er problemen waren. Na taggen dubbelchecken we of het resultaat hetzelfde blijft of niet. Onze dvd's zullen in nieuwe bib vol in het rek staan.

Games taggen we via doosje omdat die toch niet gevuld in open kast staan. controle is dan sowieso nodig.

Hartelijk dank Katrien voor het draaiboek. Het zal een grote hulp zijn! Steeds bereid tot een wederdienst.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden