Ik las in Focus over het bestaan van deze collega-groep. Ik geloof dat dit vooral bedoeld is voor de collega's van CC/GC. Ik ben op zoek naar bibliotheken die nadenken over een moderne invulling van hun jeugdafdeling en sterk bezig zijn met de toekomstige taken van een jeugdafdeling. Ik denk hierbij aan andere materialen, andere invulling van klasbezoeken, inzet van digitale mogelijkheden, andere soorten dienstverlening, ... Misschien dat er al een dergelijk forum bestaat voor bibliotheken of dat ik al discussies gemist heb, laat het me dan als de bliksem weten. Dank.

 

Groetjes,

Erna

Weergaven: 482

Berichten in deze discussie

Ik heb geen idee of dit bestaat maar ik ben ook wel geïnteresseerd!

Nathalie

Beste Erna,

Niet zo lang geleden heb ik een dag gevolg georganiseerd door BiBnet. Het was een studie dag 'school en bibliotheek'.

Daar werden heel wat gedachten bij elkaar gebracht. Kijk eens op de site van bibnet dit is de link van de studiedag.

Met vriendelijke groeten

Annemie Van de moortel

Hallo Erna

Vanuit Bibnet en Locus hebben we de voorbije maanden met de expertengroep De Bib op School expertise en goede praktijken uit het veld in kaart gebracht. In mei organiseerden we hier een inspiratiedag rond. Verslagen zijn te vinden op website van Bibnet. De knowhow binnen De Bib op School is ook inzetbaar binnen vrije tijd of zelfs gezinscontext.

Ook binnen mediacoach zetten we in op communityvorming tussen bibliotheken (en ruime cultuursector), onderwijs en jeugdwerk. De facebook-groep verbindt mensen uit al die velden.

Met het kenniscentrum Mediawijs.be werken we aan een tool om de praktijken te ontsluiten. We zijn deze aan het finaliseren en hopen deze zo snel mogelijk te verspreiden naar de good practices die we op het spoor kwamen tijdens de expertengroep en de inspiratiedag. Vanaf het najaar willen we deze dan verspreiden via onze kanalen.

Aansluiten bij het traject van de collegagroep jeugd kan ook. Jeugdprogrammatoren en lokale cultuurwerkers die inzetten op kinderen en jongeren stoten op dezelfde uitdagingen. Voor hen, maar ook voor jullie!, hebben we samen met De Ambrassade en Vitamine C een traject rond het bereiken van kinderen en jongeren binnen de digitale samenleving opgezet (meer info).

Contacteer me gerust voor meer informatie!

Hannes

Hallo,

Ik heb de voorbeelden van De BIB op School bekeken. Het zijn prachtvoorbeelden. Ook wij hebben projecten lopen met de scholen rond leesbevordering en mediawijsheid. Maar dit is allemaal binnen onderwijscontext en 'verplichte' klasbezoeken aan de bib. Het educatieve en het 'leren' blijft hierbij de hoofdgedachte. Waar ik wil over nadenken, betreft net het ontspannende en het 'vrije' van de bibliotheek met haar aanbod. Hoe trekken we jongeren naar de bib buiten de schoolcontext. Wat moet de bibliotheek voor hun zijn? Hoe stimuleren we de spontane bibliotheekbezoeken? We bieden al games aan en we hebben ook een game-hoek. Dat blijkt niet voldoende.

Binnen de VVBAD is er een vakgroep Jeugdbibliothecarissen actief. Contact gegevens zijn hier te vinden.

Groet,

Bruno

Hoi Erna

het traject dat we samen met De Ambrassade en Vitamine C voor ogen hebben, wil die expertise zichtbaarder maken. Topics waarop ingezoomd zal worden - vanuit een brede culturele blik - zijn: jongerenparticipatie, digitale publiekswerking, games, ... Hier is de focus zeker niet enkel participatie in schoolse context.

Op 23 september organiseert kenniscentrum Mediawijs.be ook een boeiende dag 'Spelen met Mediawijs(heid)', een train-the-trainer-opleiding rond methodieken die spelenderwijs de mediawijsheidscompetenties van jongeren verhogen.

Mvg

Hannes

RSS

© 2023   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden