Dag allemaal,

Wie van jullie heeft als bib ervaring met zwerfboekenkastjes, Books in boxes, Little Free Library, enz?

Ik ben op zoek naar voorbeelden, inspiratie en argumenten waarom wel doen of waarom niet als bib.

We hebben in onze gemeente een privé-initiatief , maar ik heb nu de vraag gekregen van onze burgemeester of we als bib hier iets kunnen rond doen...

Alvast bedankt.

Mvg
Jasmine Vanhamel
Bibliothecaris bib Zonhoven

Weergaven: 777

Berichten in deze discussie

Bib Geel is sinds vorig jaar gestart met zwerfboekenkastjes. Geel is een middelgrote stad met een aantal deeldorpen die relatief ver van de stadskern verwijderd zijn. Daarom hebben we er voor gekozen om de zwerfbibs te installeren in de deeldorpen. In elk deeldorp zoeken we een meter of peter die de boekenkastjes in de gaten houdt. Vaak werken we ook samen met de plaatselijke KVLV. Het enthousiasme in de deeldorpen is groot.

Meer info: http://geel.bibliotheek.be/artikel/boeken-laten-zwerven-mag

Dag Jasmine

Wij hebben zondag onze twee eerste Boekenruilkastjes geopend in Overpelt centrum. Ze kregen bij ons de naam "Boekenhuisje" en werden gemaakt door de leerlingen Hout van het Technisch Instituut in Overpelt. De volgende maanden zullen we nog meer Boekenhuisjes plaatsen in de verschillende deeldorpen, aan het station, aan het zwembad, ...We gaan nu op zoek naar peters of meters voor de verschillende boekenhuisjes. De eerste reacties waren positief en de eerste foto's verschenen al een uur na plaatsing op Facebook. We hebben dit gerealiseerd in samenwerking met de dienst Cultuur.   

Vriendelijke groet

Ann Severens

Bijlagen:

Het Leuvense stadsbestuur wil aan verschillende buurten de kans geven om een boekentil te installeren, waar bewoners boeken en tijdschriften kunnen delen met elkaar. Het VTI stond in voor het ontwerp en de productie.

Een jaar geleden plaatste Pieter Gasia een eigen boekenkastje in zijn wijk. Dat project viel zo goed mee, dat Gasia besloot om het uit te breiden. ‘Iedereen kan een boek uit de boekentil nemen. Eenmaal gelezen, zet je het boek terug, of leg je een ander in de plaats. De reacties in de buurt waren zo positief, dat ik het project wilde uitbreiden.’

Het stadsbestuur zag er meteen potentieel in en schakelde het project in in ‘Kom op voor je wijk’. ‘We merkten dat voor sommige wijken de administratieve last die bij het indienen van een ‘Kom op voor je wijk-project gepaard gaat, wat te zwaar was’, vertelt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden. ‘Daarom bieden we nu tien van deze boekentillen aan, als een soort kant-en-klaarpakket voor buurten. Het enige wat een wijk moet doen, is twee meters of peters aanstellen, die verantwoordelijk zijn voor de til, een geschikte locatie zoeken en twaalf handtekeningen van buurtbewoners verzamelen.’ De eerste tien aanvragers die voldoen aan de criteria, krijgen een boekentil.

Lees verder....

Collega's,

Ook in Rijkevorsel willen we graag starten met een gelijkaardig intitiatief.

De kastjes zouden gemaakt worden door onze eigen technische dienst.

Hebben jullie plannen van deze kastjes waar we ons op kunnen baseren voor het maken van onze kastjes?

Alvast bedankt!

Geertje Braspenning

Bibliothecaris Rijkevorsel

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden