Wij zijn aan het nadenken om onze éne boekenruilkast wat collega’s te bezorgen..

Hebben jullie verschillende boekenkastjes in de gemeente? Hoe hebben jullie de opstart aangepakt? Bieden jullie de kastjes (of een bouwpakket) aan aan de inwoners? Staan er ook kastjes bij particulieren of enkel aan gemeentelijke gebouwen? Wie zorgt voor een startpakketje boeken? 

Tips zijn welkom! Dankjewel!

Weergaven: 244

Berichten in deze discussie

Dag Ann. In As hebben we al 5 jaar boekenruilkastjes ('Boekentillen' heten ze bij ons). Ze zijn geplaatst op vraag van de inwoners. Op dit moment hebben 5 kastjes verspreid over verschillende wijken, steeds op openbare plaatsen, niet bij particulieren. De bib heeft de kastjes op maat laten maken bij een schrijnwerker. We steken er nooit afgevoerde boeken van de bib in om verwarring te vermijden. We werken met een vrijwilliger die de kastjes iedere maand gaat nakijken en aanvullen. De aanvulling van boeken krijgen we van Sint Vincentius of we gebruiken boeken die de leners soms geven aan de bib. Wil je nog meer info, dan kan je me mailen op merel.cremers@as.be..

Hallo Ann

In De Panne hebben wij sinds 2019 twee ruilbib-kastjes staan. We hebben ze geplaatst op pleintjes waar ook zitgelegenheid is. Lokale handelaars houden voor ons een oogje in het zeil en zelf gaan we ook af en toe eens kijken. De kastjes zijn gemaakt door onze technische dienst (voor een foto zie https://depanne.bibliotheek.be/ruilbib). Ze werken met een luik met hefsysteem en je vindt er het logo van de bib en ook wat info ivm gebruik en afspraken op terug.

Het startpakketje hebben wij zelf voorzien en als we merken dat de kastjes leeg staan vullen we ze ook aan. We gebruiken hiervoor enkel boeken die gedoneerd zijn aan de bib, geen afgevoerde materialen (om verwarring te voorkomen). 

We merken wel dat er zelden iets 'deftigs' in de kasten zit. Als wij de kasten aanvullen met onze mooie boeken zijn die binnen enkele dagen allemaal weg. In de plaats komen versleten, soms zelfs kapotte boeken. Dat is wel wat jammer...

Dag Ann,

Toevallig hebben we in Staden net vandaag het persmoment voor onze boekenruilkastjes. :-)
We hebben vier ruilbibs geplaatst aan een speelplein, dorpsplein of park in elke deelgemeente (Staden, Vijfwegen, Westrozebeke, Oostnieuwkerke). Hiervoor werkten we samen met de zesdejaars hout van BuSo Ter Bruyninge in Kortrijk. De waterdichte ruilkastjes staan op een paal en zijn 38 cm diep, 40 cm hoog en 40 cm breed.

In Oostnieuwkerke stonden al twee boekenruilkastjes: eentje van de lagere school en eentje op privéinitiatief. Voor de andere deelgemeenten is het een primeur.

Onlangs hielden we een grote wiedbeurt in de collectie. Een aantal van deze afgevoerde boeken en strips dienen als startpakketjes voor deze ruilbibs. De barcodes werden duidelijk doorstreept en binnenin kleeft een sticker met het logo van de ruilbib, zodat er geen verwarring mogelijk is.

Per boekenruilkastje hebben we een peter/meter voorzien, die regelmatig de kastjes gaat nakijken, aanvullen en eventuele schade meldt.

We werden ook al gewaarschuwd voor de mogelijke minpunten (een boekenruilkast vol oude, kapotte boeken, bibliotheekboeken die ingeleverd worden in ruilbibs,...). We hebben daarop proberen te anticiperen door het aanstellen van de peter/meter en door elke ruilbib van een reglement (met een plexibordje) te voorzien. 

Bedankt voor jullie uitgebreide antwoorden, die we zeker meenemen in onze brainstorm.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden