We zijn van plan om met onze bibliotheek een proefproject te lanceren om de bib naar school te brengen met behulp van boekenpakketten voor de leerlingen.
We richten ons vooral op die scholen en die leerjaren die om uiteenlopende redenen moeilijk tot in de bib geraken en willen hen op die manier motiveren om ook gebruik te maken van de bibliotheekdiensten.
We hopen ook om hen misschien zo ook zelf naar de bibliotheek te lokken zodat de ene dienst de andere niet uitsluit.
Welk systeem gebruiken jullie om boekenpakketten aan scholen uit te lenen? Hoeveel boeken stoppen jullie in zo’n pakket?
Alle input en goede praktijkvoorbeelden zijn meer dan welkom!
Met vriendelijke groeten
Christof Craeynest
Tags:
Hallo Christof,
Scholen kunnen bij ons boekenpakketten bestellen. We zetten ze klaar, maar ze moeten ze zelf komen ophalen. Tijdens de periode van corona brachten we echt boekenpakketten aan school, maar dat konden we niet langer combineren toen de rondleidingen en dergelijk ook terug opstarten. Daarom gaan we uit van een gedeelde inspanning. Wijzelf leggen geen criteria op zoals x-aantal km van de bib gelegen zijn. We merken immers dat boekenpakketten soms ook gewoon gevraagd worden owv onze expertise (bijvoorbeeld een leerkracht die rond een bepaald thema werkt, een school die iets wil doen rond prentenboeken voor oudere kinderen, ...) We werken met een formulier op onze website.
https://poperinge.bibliotheek.be/boekenpakket-voor-klassen
groetjes,
Lieve
Hallo Christof,
in Oostende zijn wij in coronatijd begonnen met boekenkoffers, aangeleverd aan de scholen. Dit had zo'n succes dat we dit zijn blijven doen, in combinatie met klasbezoeken in de bib. Leerkrachten kunnen thema's doorgeven, wij zoeken de boeken uit, lenen ze uit op de klaskaart en leveren ze in koffers aan de scholen (aantal leerlingen/klas x2). Gemiddeld houden ze de pakketten gedurende 2 maanden. Het is vrij arbeidsintensief maar wordt enorm geapprecieerd door de scholen.
vriendelijke groeten,
Goedroen
In Kalmthout krijgt elke lagere en kleuterschool 3 x per jaar een pakket. Na de zomervakantie, na de kerstvakantie en na de paasvakantie. Elk pakket omvat een 50-tal materialen (leesboeken, infoboeken, magazines en strips). Bedeling en ophaling gebeurt door de werkmannen van de gemeente.
De boeken worden na ophaling terug ingenomen. Eventuele gereserveerde of af te schrijven materialen worden uit het pakket gehaald en vervangen door andere en het pakket schuift door naar de volgende school (b.v. het pakket van 5A van school 1 schuift door naar klas 5A van school 2 enz).
De leeggemaakte bakken worden door de poetsvrouw gereinigd vooraleer hij weer wordt gevuld.
De leerkracht kan op voorhand voorkeuren doorgeven bv thema's waarmee de klas gaat werken en dan passen we indien mogelijk de samenstelling aan.
Sommige scholen hebben een aparte bak voor de zorgklas, daarin zitten voornamelijk makkelijk lezen boeken of boeken die ook te vinden zijn in de luisterpuntbib.
Het is arbeidsintensief (elke medewerker verwerkt een 6-tal bakken) maar het werkt en het is een mooie service die we de scholen bieden, wat zeer gewaardeerd wordt.
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door