De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) bestaat sinds 1921 en is de beroeps- en belangenvereniging van bibliothecarissen, archivarissen en documentalisten in Vlaanderen en Brussel. De ledenvereniging wordt ondersteund door een professioneel team en stimuleert overleg en samenwerking in het werkveld, o.a. via uitwisseling van kennis en expertise.

Sinds begin dit jaar ontvangt de VVBAD geen subsidies meer. De Vlaamse overheid schafte de subsidies aan alle belangenverenigingen af. Dat betekent dat de VVBAD het momenteel financieel niet gemakkelijk heeft.

Meer dan ooit heeft de VVBAD nood aan en belang bij individuele leden. Veel collega's die in de sector werkzaam zijn, zijn institutioneel lid via hun bibliotheek of organisatie. Dat is goed, maar een (bijkomend) individueel lidmaatschap betekent zo veel meer, namelijk extra financiële ademruimte voor de VVBAD.

Meer dan andere organisaties is de VVBAD voor mij een caleidoscoop op de sector. Door de oprichting van steunpunten en overlegorganen is de werking van de vereniging de afgelopen twintig jaar erg veranderd. Maar het leggen van kruisverbanden binnen de sector en het creëren van mogelijkheden tot dialoog en ontmoeting zijn een constante gebleven. En dat heeft me altijd heel erg aangesproken. Het tweejaarlijkse Informatie (aan Zee) heb ik weleens de hoogmis van de informatieprofessional genoemd. Oecumene als middel tegen verkokering.

Samen met 249 andere bestuursleden engageer ik me ook rechtstreeks voor de VVBAD. Ik maak met name deel uit van de redactieraad van META, het vakblad van de VVBAD dat negen keer per jaar met teksten van mensen uit de sector collega’s wil informeren. Blijven professionaliseren - levenslang leren - is belangrijk. Voor jou ook, hoop ik?

Zelf ben ik dus al meer dan twintig jaar lid van de VVBAD. Daar ben ik fier op. Sinds een paar jaar ben ik ook steunend lid. Omdat ik vind dat de VVBAD nodig is en moet blijven. Omdat ik de steun die ik al die jaren bij de uitoefening van mijn job van de VVBAD ontving op die manier een klein beetje kan teruggeven.

En jij? Word jij ook (steunend) lid van de VVBAD? Op zoek naar een nog sterker engagement als bestuurslid? Dat kan ook!

Opdat alles van waarde weerbaar zou blijven!

Patrick Vanhoucke (in persoonlijke naam)

Weergaven: 127

© 2019   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden