Collega's, 

COMEET (Cultuuroverleg Meetjesland, een intergemeentelijk samenwerkingsverband van 14 gemeenten) heeft een werking gericht op de leden van de Meetjeslandse Cultuurraden. Vanuit 1 van die cultuurraden kregen we onderstaande vraag:

 

‘Veel verenigingen ondervinden steeds vaker moeilijkheden om hun bestuur te verjongen. Recent nog hebben 2 verenigingen aangekondigd er mee op te houden bij gebrek aan nieuwe bestuursleden.In diverse vormingen werd er al meermaals op gewezen dat de jongere generaties zich nog wel willen engageren maar dat dit engagement nieuwe vormen kan aannemen:  i.p.v. een langdurig engagement als bestuurslid kiest men meer voor occasionele inzet voor specifieke projecten of welomschreven taken.

Vandaar het idee om binnen onze gemeente een pool van occasionele vrijwilligers te organiseren: een soort forum waar verenigingen hun "vacatures" voor concrete taken/activiteiten kunnen bekendmaken  en geïnteresseerde vrijwilligers zich kunnen inschrijven. Hebben jullie weet van gelijkaardige projecten?’

 

We zijn dus op zoek naar gemeenten die een dergelijk forum en/of een soort vrijwilligerspoule hebben. Wie kent dergelijke voorbeelden? 

Erg benieuwd naar jullie feedback! 

Met vriendelijke groeten, 

Stefanie De Pauw
stafmedewerker COMEET

 

Weergaven: 226

Berichten in deze discussie

Beste Stefanie,

In Beveren (Oost-Vlaanderen) hebben we een soortgelijke problematiek. We zijn nog niet zover dat we al aan een pool van vrijwilligers denken, maar ik neem dit voorbeeld graag mee naar ons eigen overleg met de cultuurraad. Op dit moment proberen we - bij uitdovende verenigingen en op hun vraag - te kijken of er een fusie kan worden aangegaan met soortgelijke verenigingen. Hierin spelen wij vanuit de gemeente in ondersteuning van de cultuurraad een bemiddelende rol. Dit is in het verleden gelukt met 3 schaakverenigingen (op hun voorstel) en nu recent met 2 seniorenkoren. De cultuurraad past dan een vereenvoudigde procedure toe om de lidmaatschappen samen te voegen zodat de betoelaging kan worden verdergezet in het daarop volgende culturele werkingsjaar.

Je mag mij steeds op de hoogte houden van de evolutie van jullie vraag!

Met vriendelijke groet,

Hilde Reyniers

Cultuurbeleidscoördinator gemeente Beveren  

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden