Beste collega

In Beerse experimenteerden we met de cultuuraad. Deze bestond vroeger uit alle erkende culturele verenigingen en was ondergedeeld in een algemene vergadering en bestuur. Omdat we merkten dat de adviesfunctie op weinig interesse kon rekenen en de algemene vergaderingen vooral een verplichting waren voor de punten voor de subsidies en weinig interactief waren, besloten we het over een andere boeg te gooien.

We maakten van de algemene vergadering een cultuurnetwerk, wat eigenlijk wil zeggen dat we 3 keer per jaar met alle verenigingen samenkomen rond een interessant thema voor verenigingen en de verenigingen laten netwerken om samenwerking te bevorderen. Dat werkt en daar zijn we best wel enthousiast over en trots op!

De cultuurraad is voor ons nu een kleinere groep mensen die geïnteresseerd zijn in het culturele beleid van de gemeente. Op dit moment zetelen daarin mensen uit het verenigingsleven en deskundigen, maar ook afgevaardigden van seniorenraad, jeugdraad, solidariteitsraad.

We willen graag

1. de cultuurraad nog beter vorm geven, dwz beter definiëren wat de rol is;

2. deze opdracht en werking in nieuwe statuten gieten.

Heeft iemand tips of statuten te geven?

Dankjewel

Elle

Weergaven: 397

Berichten in deze discussie

Dag Elle,

heel leuk dat jullie het over een andere boeg gooien. De cultuurraad in Landen kampt met dezelfde problemen; gebrek aan motivatie, vergadermoeheid, geen gemeenschappelijke deler op de subsidies na.

Het bestuur is bij ons nog bereid om minder te vergaderen, maar we hebben inhoudelijk de agenda wel aangepast en aantrekkelijker proberen te maken:

- elke keer een vereniging in de kijker; een vereniging stelt zichzelf een 20-30tal minuten voor (meestal met PowerPoint).

- twee keer per jaar een spreker of onderwerp (vrijwilligersbeleid, Sabam en billijke vergoeding, handleiding evenementen organiseren, veiligheid op het internet, bestuursleden aantrekken/behouden, ledenbeheer/management, digitale website of nieuwsbrief opmaken)

dit zijn een paar tips, maar ik ga toch nog eens jouw voorstel proberen af te toetsen...

mvg,

Johan De Rocker

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden