Hallo collega's, heeft iemand ervaring met Canva (browserversie of app)? Wij zouden het willen gebruiken tijdens een literair project met vijfde-en zesdejaars middelbaar. Ze zouden beelden en zinnen/tekst die hen raken uit het werk van een auteur of uit interviews moeten verwerken in een poster.

Het is voor ons in de bib een primeur dus alle tips zijn welkom en we delen ook graag onze ervaringen hiermee.

Ik weet van één leerkracht die daar 2 volle lesuren + uitleg aan gespendeerd heeft maar zoveel tijd hebben wij niet.

De vraag is natuurlijk ook of het haalbaar is en of het volstaat om hen te laten proeven, tegelijk leren ze wat over bronvermelding, rechtenvrije foto's, GoPress... Dit alles in de hoop dat als hun poster niet af zou geraken, ze er dan thuis of in de bib aan zullen verder werken zodat ze iets kunnen laten zien aan de auteur die later langskomt. Maar het is misschien naïef om dat te hopen? ;-)

We stellen de posters uiteraard tentoon.

Bedankt alvast!

Weergaven: 305

Bijlagen:

Berichten in deze discussie

Beste Mariël,

Aan het begin van dit schooljaar hebben wij met de bib een projectje gedaan in het zesde leerjaar rond gopress. Gezien er geen foto's in de databank van gopress zitten, hadden we het idee opgevat dat de kinderen na het kiezen van een onderwerp en artikel in Gopress zelf een fotoreportage zouden maken bij het gekozen artikel. Zij hebben hiervoor gebruik gemaakt van canva. Over canva zelf hebben we op voorhand weinig uitleg gegeven. We hebben de leerlingen direct zelf aan de slag laten gaan en de vragen rezen al doende. Ze hadden wel wat begeleiding nodig, maar waren er zeer enthousiast mee bezig. Ik veronderstel dat leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar er nog sneller vlot mee zullen werken.

Nadelen van het programma: het is volledig in het Engels (voor lagere schoolkinderen is dit lastiger dan voor middelbare scholieren) en je moet goed oppassen met het gebruiken van de lettertypes en foto's van canva zelf, want daarvoor kan het zijn dat je moet betalen (niet veel, 1 euro) en dat is niet altijd even duidelijk aangegeven en merk je pas als je je poster wilt exporteren naar pdf. Je kan ook werken met het watermerk van canva, maar dat is natuurlijk niet zo mooi.

Ook hebben we voor het gebruik van Gopress en foto's uitleg hierover gegeven (rechtenvrij en hoe zoek ik deze op...). Als je graag deze info wil, kan ik je deze altijd doormailen (via privébericht).

Groetjes

Sandrien

Dankjewel Sandrien, die info zou ik graag eens naast de onze leggen.

Hoeveel tijd trokken jullie hiervoor uit?
Hebben jullie hen vrij gelaten om een sjabloon te kiezen?

Wij dachten eraan om hen een raster te laten kiezen voor vier foto's (en tekstfragmenten) en hen te begeleiden bij het bewerken ervan.
We dachten ook hen zelf eerst een account te laten aanmaken, d.w.z. één account per groepje van twee of drie lln.

Maandag ontvangen we onze eerste groep, we zullen zien hoe dat loopt en onze ervaringen meenemen naar de volgende groep.

Wij hebben er in totaal twee lesdagen voor uitgetrokken. Eerst een halve dag (uitleg + start met canva), een terugkommoment (1,5 les in de pc-klas) en als slot een presenatie door de leerlingen zelf (1 lesuur). Deze drie dagen werden verspreid over ongeveer twee maanden, waarbij de leerkracht zelf ook nog de leerlingen de kans aanbood om ermee aan de slag te gaan. Een zeker engagement van de leerkracht is dan natuurlijk wel nodig en hebben wij ook aangegeven en gevraagd voor het begin van de workshop.

De klas bestond uit 15 leerlingen, verdeeld in groepjes van twee of drie. Elk groepje had 1 account (op naam van 1 van de leerlingen uit dat groepje). Zij hebben zelf een sjabloon gekozen, maar ik denk dat het wel beter had geweest moesten we op voorhand een aantal sjablonen zelf hebben uitgetest en daar de voor en nadelen van bekeken, want tijdens de praktijk bleken hierover heel wat onduidelijkheden en hadden de leerlingen wel wat meer hulp nodig.

 

In bijlage heb ik wat informatie gezet die we gebruikt hebben.

 

Veel succes!

Bijlagen:

RSS

© 2022   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden