Hallo,
Waarom bestaat er eigenlijk geen app van de Vlaamse bibliotheken om op android-smartphone of iphone of ipad of andere tablet te downloaden en waarmee je je bibmaterialen kunt verlengen en/of de bibliotheekcatalogus van je gemeente kan raadplegen?
Tags:
volgens mij heeft Tim Lerno van de bib van Londerzeel zo'n app gemaakt.
Dat klopt, maar die is al een tijdje aan een update naar Bibliotheekportalen en Mijn Bibliotheek toe. Hoewel er toen redelijk wat belangstelling was van pers en collega's bleef het gebruik door klanten heel beperkt. Op zijn hoogtepunt stond hij op nauwelijks 40 toestellen geïnstalleerd.
Deze Android-app heb ik gemaakt met het gratis programma App Inventor, dat heel visueel is en geen programmeerkennis vereist. Als er nog iemand mee aan de slag zou willen: de bronbestanden en de handleiding zijn nog steeds te downloaden op Kenniskantoor. Ongetwijfeld kan je vandaag nog meer uit App Inventor halen.
Leuk detail: een tijd geleden heeft een klant van een andere bib de app met succes aangepast aan zijn bib .
Tim Lerno
Bib Londerzeel
Dag Tom,
er zijn heel wat criteria om te kiezen tussen een native app en html in de browser op mobiele toestellen. Een aantal vind je hier: http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/native-app-of-web-app. De bibliotheekwebsite, catalogus, mijn bibliotheek zullen typisch beter renderen de browser, toepassingen als een e-boeklezer of Fundels zullen beter af zijn met een native app.
Ik licht even de mobiele strategie van Bibnet toe. We hebben drie types van webtoepassingen, alle drie zijn goed toegankelijk op tablet.
1. HTML-responsive: een website die zich aanpast aan de resolutie van het toestel, niet enkel voor de schaal, maar ook in voor de opbouw van de website. Ons eerste experiment hiermee was met http://www.bibliotheek.be begin 2013. Op termijn willen we de meeste webtoepassingen zo implementeren, ook Bibliotheekportalen en Mijn Bibliotheek. De eerste stap hierin is het Anysurfer compatibel maken van die websites.
2. HTML-tabletvriendelijk: een website die goed op tablet werkt. We proberen hier met al onze webtoepassingen aan te voldoen, wat betekent dat ze ook getest worden voor tablet. In deze categorie vallen Bibliotheekportalen en Mijn Bibliotheek, en bijvoorbeeld ook deze Kenniskantoor. Een aantal cijfers van afgelopen maand uit bv. de Google Analytics van de Bibliotheekportalen AquaBrowser Vlaams-Brabant tonen aan dat het mobiel gebruik iOS en Android oploopt naar 10%:
Besturingssysteem:
Windows 82,83%
iOS 7,11%
Macintosh 6,33%
Linux 1,78%
Android 1,77%
Besturingssyteem binnen het mobiel gebruik:
iOS 78,49%
Android 19,58%
Windows Phone 1,31%
Blackberry 0,29%
Smartphone-vriendelijk zijn de websites niet (hoewel ze er wel op werken). Daarvoor moet een stap gezet worden naar responsive design (punt 1).
3. Native apps: typisch als je bv. content wil beveiligen, van hardware van het toestel gebruik wil maken of de app ook offline wil doen werken. Native apps komen bovendien in de App of Play store en kunnen daar gepromoot worden. Voor de E-Boekenlezer van het VEP kiezen we zonder twijfel voor een app: de uitgevers willen de e-boeken beveiligd zien en je moet ook offline in een e-boek kunnen lezen (bv. op de trein). Ook Fundels worden een app omwille van beveiliging, offline gebruik en de performantie/bandbreedtekosten (de bestandsgrootte van een Fundel kan oplopen boven de 100 MB).
Heb je nog vragen of opmerkingen hierover, dan horen we het graag! In 2014 staat ook op de planning om onze webstoepassingen zo open mogelijk te maken, via API's (Application Programming Interfaces). Zo kunnen bibliotheken die zelf webtoepassingen willen (laten) ontwikkelen inspelen op behoeften van hun eigen mobiele gebruikers of experimenteren.
Johan
Vorige vrijdag was op de Klantendag van I-Track te horen dat ze ideeën hebben voor een uitleen-app met rfid: op basis van de nrc-chip die in de Samsung Galaxy zit. En meteen is het idee van de pop-up bib geboren...
Hallo,
Bedankt voor de heldere info. Uit pure nieuwsgierigheid ga ik eens met app inventor aan de slag gaan. Lang leve android.
Op de Arteveldehogeschool heeft men intussen wat ervaring met het ontwikkelen van bibliotheekapp's als studentenproject.
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door