Een tijdje geleden heb ik op Kenniskantoor deze oproep geplaatst om te polsen of er bibliotheken willen toetreden tot een Vlaams-Nederlands netwerk van zadenbibs.  Ondertussen kreeg ik al heel wat positieve reacties en staan we alweer een heel stuk verder.

Vermoedelijk in oktober zullen twee Vlaamse bibliotheken starten met een zadenbib.  De enthousiaste beheerders van de populaire tuinsite mijntuin.org hebben zich geëngageerd om de komende weken een testversie van het zelfuitleensysteem te ontwikkelen, dat volledig geïntegreerd wordt in hun website.  De zadenzakjes zullen voorzien worden van QR-codes.  Deze worden gescand met een smartphone of tablet (toestel van de klant of van de bib) om de uitleen te registeren.  Door een koppeling met Facebook en Twitter verschijnen de uitleningen ook automatisch als Facebook-bericht en/of als Tweet op het profiel van de klant, als die hiervoor toestemming geeft.  Nieuwe aanwinsten (donaties) verschijnen automatisch op de Facebook-pagina van de bib.  Wanneer iemand een plant opzoekt op mijntuin.org, dan zal die te zien krijgen in welke zadenbib hiervan zaden beschikbaar zijn, door wie die geschonken werden,...  Vervolgens kan doorgeklikt worden op de persoon die zaden geschonken heeft om te kijken wat die nog zoal in de aanbieding heeft,....

Klanten worden gestimuleerd om eigen kennis en ervaringen te delen via de catalogus en via het forum op mijntuin.org.  Iedereen met een gratis account kan de beschrijvingen van planten aanpassen of verder aanvullen.  Daarnaast zal ook informatie over het zelf oogsten van zaden zoveel mogelijk worden geïntegreerd in de beschrijvingen van de planten.   

Dit laatste is het gat in de overvolle tuinboekenmarkt: tot dusver heb ik geen enkel actueel Nederlandstalig werk gevonden over het oogsten van zaden.  Ook in algemenere tuinboeken wordt er nauwelijks aandacht aan besteed, met als zeer nuttige uitzondering het handboek ecologisch tuinieren van Velt, waar bij de meeste groenten wel iets over het oogsten van zaden staat.

Zelfs de bestuivingsvorm (zelfbestuivend of kruisbestuivend) is in de plantenencyclopedieën en online databases die ik tot dusver bekeken heb niet te vinden.  Een lijst van een aantal 'makkelijke' zelfbestuivers zou heel handig zijn voor de beginnende zadenoogster.  Ook voor wie zaden leent is dit nuttige informatie: zelfbestuivend betekent immers dat de kans op bastaarden en ongewenste kruisingen veel kleiner is. 
In het Engels lijkt 'Seed to seed' van Suzanne Ashworth het belangrijkste standaardwerk, maar dat heb ik nog niet kunnen inkijken.
Online is er gelukkig meer te vinden. Ik ben ondertussen met Pinterest aan de slag gegaan voor het bij elkaar brengen van relevante informatie over zaden oogsten, zadenbibs,...:  http://pinterest.com/mijnzadenbib/    
Dit lijkt me een aantrekkelijke manier om deze informatie tot bij de toekomstige klanten te brengen:  tuinieren is bij uitstek een visueel gebeuren.  Uiteraard kunnen er tegen dan meer pinboards gemaakt worden per onderwerp,...  De pins van Diana's mooie moestuin onder 'zelf zaden oogsten' bevatten zeer nuttige algemene basisinformatie: theorie & praktijk
Alle feedback en vragen zijn meer dan welkom.  En voor wie graag mee wil helpen met pinnen: mail je Pinterest gebruikersnaam naar tim.lerno@gmail.com en ik voeg je als medepinner toe aan mijnzadenbib !
Dat er de komende jaren nog veel zadenbibs mogen kiemen in Vlaanderen en Nederland!  In de VS staat de teller sinds eind mei op 35!

Weergaven: 224

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden